Passat za 13 eura

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Passat za 13 eura

Da li je moguće kupiti posve ispravnog polovnog Passata čija je vrijednost oko 12 000 eura, za samo 13 eura? Saznat ćemo to nakon što šangajski okružni sud riješi spor između vlasnika automobila, tvrtke Yongda Automobile Sales i dvadesetgodišnjeg Hana, koji je na web aukciji jedini dao ponudu za kupovinu spornog automobila.

Han Bin, dvadesetogodišnji je uredski radnik koji svoj posao obavlja u sedammilijunskoj kineskoj metropoli, Šangaju. Surfajući svijetom ineterneta svratio je na najveću aukcijsku web stranicu u Kini, EachNet. Vidjevši u ponudi zgodnog polovnog Passata, odlučio je ponuditi smiješnu cijenu za ovaj automobil. Njegova ponuda je iznosila 116 juana, što je nešto više od 13 eura. Do zaključnog roka prodaje, nitko drugi nije poslao svoju ponudu pa je iznenađeni Han od sitea dobio potvrdu kako je novi vlasnik makine. To se nije svidjelo vlasniku automobila, nesretnoj tvrtki "Yongda Automobile Sales" koja je odmah pokušala prekinuti transakciju, što se pak nikako nije svidjelo Hanu koji je cijelu stvar prepustio okružnom sudu u Šangaju.
Još uvijek nije jasno što je uzrokovalo ovu pogrešku, da li je riječ o ljudskoj grešci ili propustu u kompjuterskom sustavu. U Yongdi ne mogu vjerovati što ih je snašlo pa Passata čija se cijena u Kini kreće oko 100 000 juana, moraju prodati za tisuću puta manju cijenu. Rekli su i kako su razgovarali s Hanom, ali zbog njegove tvrdoglavosti nisu uspjeli riješiti problem. Izvršni direktor EachNeta lagano se ogradio od mogućih problema rekavši kako nije upućen u detalje. EachNet je inače u 33-postotnom vlasništvu američkog aukcijskog diva eBaya.