PET KUNA ZA SRETNIJE DJETINJSTVO: Šestero mališana živi u neljudskim uvjetima. Treba im pomoć!

J.B.

29. ožujka 2022.

PET KUNA ZA SRETNIJE DJETINJSTVO: Šestero mališana živi u neljudskim uvjetima. Treba im pomoć!

Šestero mališana iz Velike Gorice živi u premaloj derutnoj građevini sa zemljanim podom koja nije u njihovom vlasništvu i koju je nemoguće obnoviti kako bi zadovoljavala osnovne uvjete za život. Roditelji su u problemima sa zdravljem i invaliditetom. U neposrednoj blizini žive susjedi koji uzrokuju probleme cijelom susjedstvu pa i Dražetićima - fizički ih napadaju, njihovi psi ugrožavaju djecu. Inače, prostor kolibe u kojoj žive je toliko mali da se ne može hodati po njemu već djeca danima, zimi, leže u krevetima. Svakodnevica za ovako veliku obitelj u ruševnoj građevini svakog dana je sve teža i nesigurnija. Roditelji su izbjeglice iz Bosne, a otac je ranjen kao 11-godišnje dijete te još ima posljedice ranjavanja. Strahote rata prate obitelj i kroz iskustvo djeda koji je nažalost bio i u logoru.

Obiteljska priča kreće sa dolaskom oca Stipe koji je u Hrvatsku stigao iz Travnika.

“Završili smo kao izbjeglice 6. lipnja 1993. Ja sam kao dijete od jedanaest i pol godina bio ranjen. Prvo sam bio u Banja Luci pa u Hercegovini, u Orebiću, u Ravnoj Gori pa onda sam tu doselio radi posla. Tu mi je došla tetka prvo, tako smo se tu nastanili. Ranjen sam u ratu i još trpim posljedice ranjavanja“, ističe otac Stipo Dražetić.

Sa suprugom je godinama živio kao podstanar dok im općina nije dala na korištenje današnju nastambu. U dvije sobice živi njih osmero. Odnedavno, najstarija kćer ima svoju sobu u drugoj kućici u dvorištu.

„Moj san bi bio da je sve u jednoj kući, a ne razdijeljeno i da svatko ima svoju sobu. Tako da svatko ima svoj prostor, recimo. Bilo bi dobro da imamo i parket, nama ne treba puno, sad ne znam šta, ali ono da je pristojno, normalno“, kaže majka Mirsada Dražetić.

U bliskosti, uz igru i nadu u bolje sutra, dvije sestre i četiri brata dijele dobro i zlo.

„Moja djeca su pristojna, druželjubiva, vesela, vole pomagat jedno drugome, mogu drugima pomagati, oni se nikad ne žale, oni su skromni. Treba im recimo njihov vlastiti prostor da imaju malo mira kad im dojadi, da se imaju negdje sklonit na miru“, kaže Stipo Dražetić.

Reportažu HRT-a o ovoj obitelji možete pogledati na ovom linku, a nakon nje je novinarka Slavica Parlov zajedno sa humanitarnom organizacijom Adra Hrvatska pokrenula humanitarnu akciju za kupovinu nove kuće obitelji Dražetić.

Pozivom na broj 060-9002 koji košta 6 kuna i 25 lipa, donirate 5 kuna. 

Novčane donacije primaju na račun akcije: 

IBAN: HR0323600001503010369

SWIFT: ZABAHR2X

SVRHA: Obitelj Dražetić

EVIDENCIJSKA OZNAKA HUMANITARNE AKCIJE PRI DRŽAVNOJ UPRAVI: GZG-HA/SPSOS-22-2

ORGANIZATOR: ADRA Hrvatska

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Slavica Parlov