ZA POSLJEDNJE PUTOVANJE VEDROG ČOVJEKA: Pomozite da vratimo sanjara kući!

A.B.

24. studenog 2015.

ZA POSLJEDNJE PUTOVANJE VEDROG ČOVJEKA: Pomozite da vratimo sanjara kući!

Većina naših čitatelja, vjerujemo, nije čula za Vedrana Kohuta. Ništa čudno.

Ovaj čovjek nije igrao vrhunski nogomet, nisu ga promovirali kao ratnog heroja, niti je s "trećim putem" na parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat. Vedran Kohut je putovao, s ciljem da širi mir i ljubav. "Travel and spread the Love and Peace" podnaslov je njegovog bloga Muppet of a Man. Putovao je kao beskućnik, 2013. godine odvalio je šest tisuća kilometara i proputovao jedanaest europskih država. Svojim putopisima je želio podići svijest o beskućništvu, organizirao je skupljanje novca, jednom za kupovinu kombija za beskućnike, a drugi put za kupovinu kolica za psa Adama, kojeg je udario automobil.

Prošlog tjedna Vedran Kohut je poginuo u Dublinu, u prometnoj nesreći, a njegovi prijatelji sada prikupljaju novac kako bi posmrtne ostatke ovog sanjara dopremili u Zagreb.

U želji da pomognemo njegovim prijateljima, koji su pokrenuli crowdfunding kampanju za dostojan ispraćaj čovjeka koji je novac skupljao za druge, pozivamo vas da se uključite u akciju. 

„Vedran je 2013. godine u koži beskućnika prešao 6.000 kilometara u jedanaest europskih država na putovanju koje je trajalo 62 dana kako bi stekao iskustva koja bi doprinijela problematici beskućništva u Hrvatskoj. Na put je krenuo s pet eura u džepu, diktafonom i malim fotoaparatom, a nerijetko mu se znalo dogoditi da na temperaturama ispod ništice prespava pod vedrim nebom. Svoja zapažanja na tom, ali i svom životnom putu uredno je bilježio na vlastitom blogu Muppet of a Man, a izdao je i knjigu o beskućništvu i putovanjem sa psom Europom“, objašnjava Vedranov poznanik Hrvoje Hafner.

Vedran Kohut (FOTO: Facebok/vedran.kohut)

Hafner je prvi put Vedrana upoznao „virtualno“, kada je radio na svojoj prvoj crowdfunding kampanji za prikupljanje novca za kupovinu kombija za beskućnike, koja na koncu nije doživjela uspješno financiranje. Spomenut će i drugu njegovu kampanju onu za nabavku kolica za psa Adama koji je nastradao u prometnoj nesreći.

„Zadnji put smo se čuli početkom godine kada je radio u Dublinu na projektu Reality Crowd TV koji se u nekoj mjeri doticao grupnog financiranja u sklopu kojeg je radio na otvaranju različitih socijalnih poduzeća u Walesu i sjevernoj Engleskoj. Njegovo magično putovanje prošli tjedan je tragično završilo kada je poginuo u prometnoj nesreći u Dublinu“, kaže Hafner, dodajući kako bi Vedranova obitelj željela da ga se kremira u Dublinu, a da se pepeo vrati u Zagreb. No, troškovi su za obitelj preveliki pa su Vedranovi prijatelji odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju, kako bi im pomogli.

„Vedran je sudjelovao u pet različitih crowdfunding kampanja, a i sam je skromnim vlastitim sredstvima podržao njih dvadesetak. Ova posljednja crowdfunding kampanja je nekako i simbolična za oproštaj s Vedranom“, zaključuje Hafner. 

Vedran je bio sanjar (FOTO: Facebook/vedran.kohut) 

Vedranov Facebook profil zatrpan je porukama i posljednjih pozdravima njegovih prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika koje je sretao na svojim putovanjima, a jedna on njih, Cvijeta Senta, prisjetila se svojih trenutaka sa Vedranom.

„Vedran je bio sanjar i njegove ideje su bile uvijek usmjerene na opće dobro. Sjećam se kada je kuhao par dana za redom uz live-stream te su za vrijeme kampanje ljudi mogli donirati lovu za djecu oboljelu od nekih zeznutih bolesti na jedan od funderskih sajtova. Nije se mnogo skupilo, ali je važna namjera i sva ta zezancija za vrijeme kuhanja, plus optimizam s kojim je krenuo u ostvarenje ideje – bez štednjaka, miksera i namirnica. Ali sve to smo skupili u dan i pol, uz pomoć prijatelja. Takav je bio njegov način života, barem iz vremena kad sam ga ja upoznala – snalazio se uz pomoć prijatelja pritom pomažući tim prijateljima da se maknu iz svakodnevice u dječju bezbrižnost. Voljela sam pratiti njegove putešesvije preko društvenih mreža i očekivala sam ga ljetos u Zagrebu da pričamo o putovanjima dok nam se psi, njegov pas Evelyn je dijete mog psa Maje, igraju na Zrinjevcu. Taj susret će malo pričekati“, napisala je Senta.

U ovom trenutku u kampanji je skupljeno 1.845 eura, a potrebni iznos je 3.000 eura. Ukoliko ste u mogućnosti Lupiga vas poziva da pomognete kako bi se Vedranovi posmrtni ostaci vratili kući i donirate koliko možete na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/vedran.kohut