Pomozimo malenoj Lei

Božidar Alajbegović

3. prosinca 2006.

Pomozimo malenoj Lei

Zbog bešćutnosti hrvatskog zdravstvenog sustava i njegove rigorozne liste lijekova, brojni skupi medikamenti nedostupni su nekim teškim bolesnicima, a bez njih nije moguće doživjeti ozdravljenje. U nastavku vam donosimo apel za pomoć šestogodišnjoj Lei Kovač, oboljeloj od tumora na nadbubrežnoj žlijezdi. Tekst apela napisao je otac malene Lee, Dražen Kovač

Poštovani

Ovime Vam se obraćam s molbom za pomoć mojoj teško bolesnoj šest godišnjoj kćeri Lei Kovač.

Pretprošle 2004. godine u mjesecu listopadu, nakon iznenadnih bolova u kuku, na klinici Rebro Lei je dijagnosticiran vrlo zloćudni tumor Neuroblastoma metastaticum na nadbubrežnoj žljezdi sa metastazama na kostima i koštanoj srži. Dana 19.10. Lea je operirana i nakon toga dogovorno premještena na Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb na Šalati, radi nastavka liječenja, gdje je započela liječenje kemoterapijama. Do sada je primila 8 vrlo jakih kemoterapija putem ugrađenog centralnog katetera i 4 blaže održavajuće venozno i u obliku tableta.

Uz kemoterapije primjenili smo alternativne oblike liječenja radi podizanja imuniteta da bi lakše podnjela kemoterapiju i da citostatici ne bi naškodili drugim organima njenog malog tjela. Na žalost HZZO ne priznaje te troškove, koji su vrlo veliki.Uz to obavezno jednom dnevno odlazimo u bolnicu na kontrolu krvi, što iziskuje nove troškove kao i moje česte izostanke s posla.

Sve gore navedeno dalo je zadovoljavajuće rezultate, te se opaka bolest polako povlači. Lječnici predviđaju vađenje perifernih matičnih stanica te primjenu autotransplatacije.To su komplicirani zahvati, nakon kojih je opet potrebna primjena lijekova za održavanje zdravlja, a koji nisu na listi HZZO-a.

Zbog Leine bolesti supruga je prisiljena biti na bolovanju za koje prima naknadu od Centra za socijalnu skrb, a i ja sam često na bolovanju radi učestalih odlazaka na kontrole u bolnicu.

Naša najveća želja je da Lea pobjedi opaku bolest i nastavi djetinstvo bez bolesti. Od kada je prije 16 mjeseci postavljena dijagnoza, uz pomoć lječnika Kliničkog bolničkog centra Zagreb, našu suradnju i zahvaljujući riječima ohrabrenja mnogih dobrih ljudi, stanje njezinog zdravlja je poboljšano. Za daljnje lječenje potrebna su nam znatna novčana sredstva, pa molimo da nam se ako ste u mogućnosti dostave na žiro račun Zagrebačke banke 2360000-1000000013 broj računa 3112900240.

Zahvaljujem na mogućoj pomoći i razumjevanju naše izuzetno teške situacije, u kojoj kao roditelji činimo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo našoj maloj Lei.

Zagreb, 27.03.2006.

otac Dražen Kovač
mob.098/318-918