Ponuđen zdraviji pomfrit

Ivor Car

7. rujna 2002.

Ponuđen zdraviji pomfrit

Novo, zdravije ulje fora je koju će upotrijebiti najveći svjetski lanac fast food restorana, čije ime zbog reklamiranja neću spomenuti, barem ne u ovom dijelu vijesti. U tom ulju od listopada će se peći njihovi čuveni krompirići, a i neke druge stvari. Dakle od sada uz jeftinu cijenu, kupce privlače i brigom za njihovo zdravlje, a pomfrit će i dalje biti masan i nezdrav.
Ukoliko netko od vas još uvijek ponešto pojede iz fast food restorana McDonald's, znajte kako oni razmišljaju o kvaliteti vaše prehrane, kao i o vašem zdravlju. Na kraju krajeva to im je jako bitno, jer što ste duže živi duže ćete i jesti kod njih. Kao dokaz ovim tvrdnjama podmećemo vam vijest kako ovaj vjerojatno najveći lanac restorana takvoga tipa u svijetu, namjerava u skorijoj budućnosti (listopad ove godine) krompiriće poznatije pod imenom pomfrit, peći u zdravijem ulju. Na takav potez odlučili su se nakon što ih već godinama nutricionisti kritiziraju zbog doprinosa pretilosti, a oboljeli ih tuže zbog nezdrave hrane, što se uglavnom odnosi na Sjedinjene Države gdje ima više od 13 000 restorana McDonald's. Osim famoznog french friesa, u tom zdravijem ulju peći će se i McNuggets, riblji odresci i hrskavi pileći sendviči. Saznali smo i kako će zdravo ulje smanjiti masne kiseline za 48%, a zasićene masti za 16%, što bi, kažu znanstvenici, moglo doprinijeti zdravijem i jačem američkom srcu. No, ipak krompirići će i dalje biti istog okusa, a i masni što će reći nezdravi.
Sličnu stvar u borbi s konkurencijom pokušali su i prije desetak godina kada su pustili u prodaju McLean Deluxe, kao i manje masne šejkove. Tada to kod kupaca nije upalilo, ali analitičari ovaj put procjenjuju kako bi ovaj pokušaj mogao biti bolje prihvaćen.
Možda će to pomoći prodaji McDonaldsove hrane koja u zadnje dvije godine bilježi znatan pad, pogotovo na sjevernoameričkom tržištu. U tu svrhu probat će izbaciti i ultra jeftini menu koji bi trebao koštati tek jedan jedini nevjerojatni američki dolar.