Digitalna ljevica

14. ožujka 2002.

Digitalna ljevica

Zagreb je prošli tjedan posjetio svjetski cijenjen socijalni antropolog Aleksandar Bošković održavši predavanje na temu: "Digitalni otpor - Critical Art Ensemble". Kao i druga zanimljiva događanja i ovo se predavanje i rasprava održala u kulturnom i multimedijalnom centru "Mama". E sad, ak' vam je već ovaj uvodnik i tema izazvala nelagodu i nepodnošljiv pritisak u glavi, radije pređite na sljedeću novicu. Ako je ipak netko zainteresiran za rasprave i probleme oko otpora globalnom kapitalu i gomilanju moći koja prijeti sve više globalnom miru i pravednosti, pritisnite.....
Ne treba valjda podsjećati na opasnosti sve veće ekonomsko-političke dominacije Zapada budući da Bush Jr. u svojim govorima izravno prijeti ne-zapadnim zemljama (tj. svima valjda koji nisu Amerika, Europa, Japan i sl.) tj. ekonomski nerazvijenim zemljama koje, više-manje, spadaju u neku njegovu "osovinu zla".
Pitanje je, dakle, kako artikulirati OTPOR? Područje otpora područje je koje spada u djelatnost ljevice tj. one političke orijentacije koja sve više nestaje i to zbog nemogućnosti da pronađe neku efikasniju strategiju djelovanja. A.Bošković iznio je strategiju jedne zanimljive američke grupe intelektualaca koji se nazivaju "Critical Art Ensemble" tj. njihove knjige koja se zove "Digital Resistance" (vidi:cae.org). O čemu se radi? Temeljna postavka: nikakvo prostorno-vremensko zaposjedanje centara moći nije više moguće tj. nije bitno korisno npr. "zauzeti" banske dvore, razbiti staklo MacDonaldsa...i sl. Pokreti otpora moraju se udružiti s hackerima (naravno, ne doslovno) te ometati proces protoka informacija. Stalnim napadanjem tih kanala i simboličkih mjesta globalne moći u medijskom prostoru i to sustavno, udruženo i umreženo s raznim organizacijama otpora davalo bi se do znanja ograničenost i manjkavost takvih strategija dominacija. Za sada ovoliko...(zapravo se žurim)....molim komentare i raspravu!!!