POTPREDSJEDNICA EU PARLAMENTA: "Nemojte ovo shvatiti kao napad na Hrvatsku"

A.L.

10. lipnja 2016.

POTPREDSJEDNICA EU PARLAMENTA: "Nemojte ovo shvatiti kao napad na Hrvatsku"

Europski parlament, točnije njegova potpredsjednica Urlike Lunacek iz političke grupacije Zelenih/ESS i nezavisni europarlamentarni zastupnik Davor Škrlec, organizirali su u Strasbourgu, gdje je sjedište Parlamenta, okrugli stol na temu “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji”, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svojoj internetskoj stranici.

Europski parlament
 Sudionici okruglog stola na temu “Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji” (FOTO: davor-skrlec.eu)

„Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske, o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj“, riječi su kojima je Ulrike Lunacek otvorila okrugli stol na kojem su sudjelovali koalicija udruga Platforma 112, HND i inicijativa Kulturnjaci 2016, dok su u raspravi sudjelovali kolege iz drugih zemalja i hrvatski zastupnici Jozo Radoš, Biljana Borzan, Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić, pa i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Gordan Bosanac iz Platforme 112 podsjetio je kako se civilno društvo u zadnjoj fazi pregovora s Europskom unijom zalagalo za uvođenje nacionalnog mehanizma monitoringa dosegnutih standarda vladavine prava, što su tada odbili i vladajući i oporba, a sada je očito da bi nam takav mehanizam bio koristan.

Europski parlament
Croatia on the Road (FOTO: davor-skrlec.eu)

"Zaštita vrijednosti liberalne demokracije nije pitanje ljevice i desnice, već naš zajednički zadatak jer je to temelj našeg društva. Danas se moramo boriti i protiv vjerskog fanatizma - i islamskog, ali i kršćanskog - i u Hrvatskoj i u drugim zemljama, a što nikako ne dovodi u pitanje poštivanje vjerskih sloboda!'“, rekao je Bosanac.

Sanja Despot, novinarka Faktografa i članica izvršnog odbora HND-a govorila je o obračunu aktualne vlade s neprofitnim medijima, smjeni svih članova Vijeća za elektroničke medije te o okupaciji Hrvatske radio televizije koja medijski prikaz političkih zbivanja sve više kreira prema nauku Katoličke crkve.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Lunacek založila se za paneuropski mehanizam praćenja stanja demokracije.

Europski parlament
Tema je izazvala popriličan interes europarlamentaraca (FOTO: davor-skrlec.eu)

„Zajednički nam monitoring država članica treba jer nitko nije savršen. Mi se trebamo baviti našim zajedničkim vrijednostima unutar naše zajedničke europske obitelji. Zato se nadam da se ova rasprava neće shvatiti kao napad na Hrvatsku nego kao izraz naše zajedničke odgovornosti za zaštitu vrijednosti koje se tiču svih nas!“, rekla je te podsjetila na sankcije Austriji zbog ulaska Jörga Haidera u Vladu, što je tada stvorilo animozitet prema Europskoj uniji.

HND svoj tekst zaključuje porukom Davora Škrleca hrvatskim političarima koji bi trebali osigurati da Hrvatska bude zemlja razvijene demokracije kakvu svi želimo. Audio snimku okruglog stola možete poslušati u nastavku.

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: davor-skrlec.eu

 Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".