Prava vijest s terena

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Prava vijest s terena

Opet je vaš novinar krenuo na teren, kako bi vam s njega donio vijest o godišnjem okupljanju Interbrewa, koje je održano u zagrebačkom hotelu Sheraton. Sudjelovalo je oko 60 marketinških znalaca iz cijeloga svijeta, od kojih je njih desetak analiziralo prošle i buduće planove svoje tvrtke. Osim što znate kako Stellu Artois, pivo tvrke Interbrew, treba piti ohlađenu na 3 "celzijusa", vrijeme je da saznate kako Stella Artois stoji i što novo nam priprema.
Još jedan put samo zbog vas, vaš novinar se uputio na teren. Povod ovoga puta je bilo godišnje druženje marketinških faca iz Interbrewa, belgijske tvrtke poznate po pivu Stella Artois. Ovo okupljanje održano je u Zagrebu u hotelu Sheraton i trajalo je dva dana. Pa da vidimo što smo uspjeli saznati od pravih, isključivo svjetskih faca.
Jedno od glavnih pitanja bilo je kako najefikasnije doći do kupca. Čini se da je glavni cilj ovih pivara postao bar. Naime, jedan od strateških ciljeva jesu barovi u kojima bi se ostvarila velika prodaja, putem organiziranja partija i ostalih propagandnih forica, kao što su čaše, majice, kape, podmetači i slično. Osim toga tendencija je na novoosvojenim tržištima (čitaj istočna i jugoistočna Europa) otvarati ugostiteljske objekte različite od onih koji već postoje u tim državama. Pogađate riječ je o pubovima tipa zagrebačkog Buldoga. Osim popularnih objekata tipa engleskih pubova, poraditi će se i na otvaranju nečega sličnog, belgijskog cafea. Konačni cilj je stvaranje mjesta na kojima bi ispijanje piva postalo svakodnevno i uobičajeno, svojevrsne moderne pivnice. Zadatak sitnijih menadžera u pivskoj industriji bio bi da pomažu bircevima s kojima surađuju, u smislu da tamo budu prisutni kada god je gusto, pri čemu se misli na vikende. Trebati će poraditi i na nekim pivskim aktivnostima, pa se tako promotore upućuje na organiziranje gledanja TV prijenosa raznih sportskih događanja, osobito nogometa.
Svoju najveću borbu pivo kao piće vodi s jednim drugim pićem-vinom. Upravo zbog imidža, koji prati vino (savršeno odgovara uz jelo) promotori piva potrudili su se s istraživanjima o vezi između hrane i piva. Tako smo saznali kako pivo najbolje od svih pića odgovara uz tradicionalnu azijsku hranu, ali kao i vino uz svaku vrstu kuhinje. Upoznati smo i s nekim istraživanjima provedenim na belgijskoj mladeži. Tako saznajemo da oko 53% ispitanih izlazi na piće svaki dan, a od tih 53% njih 40% popije pivo.
Nama najzanimljivije trebalo bi biti istraživanje na osnovu kojega je zaključeno kako je malo pivo od 0,33 litre poprilično nezgodno. Kako bi to ispravili ljudi iz Stelle krenuti će oprobanim putem Bavarie i Heinekena, koji su već poodavno krenuli s pakiranjem piva u boce od 0,25 l, što se pokazalo velikim hitom. Sukladno novoj, maloj boci izaći će i nove male čaše od 0,2 l, koje će uglavnom zadržati novi dizajn. U Hrvatsku će vjerojatno svratiti i jedna velika boca. Riječ je o boci od 1 l, koja je prošle godine osvojila mnoge Engleze.
Kako ne bi zaostajala za bilo kojom konkurencijom Stella poduzima i neke zanimljive promotorske akcije. Osim što su bili ovogodišnji sponzori filmskog festivala u Cannesu, izbacili su i jednu neobičnu ideju. Naime, organizirali su dva velika kamiona koja kruže srednjom i jugoistočnom Europom. Dizajnirani u Stellinom stilu, kamioni dolaze na središnje gradske trgove i ljudima pružaju mogućnost da se u svakodnevnim teškim poslovima okrijepe s pivicom. Za sada je to izazvalo dobar odziv kod eventualnih mušterija, kao što je to uvijek kad je nešto džabe, a nismo uspjeli saznati hoće li kamiondžije svratiti i do nas.
Upoznati smo i s prodajom i zaradom belgijskog piva u srednjoj Europi (čitaj Mađarska, Češka, Hrvatska, Jugoslavija, Slovenija, Rumunjska, BiH). Do svibnja ove godine prodano je oko 11 milijuna hektolitara piva Leffe, Bass, Hooegarden i Stella Artois, što je za 7% više nego li prošle godine. U istom razdoblju opala je profitabilnost za nekih 5%, što se pak opravdava velikim ulaganjem u promotorske svrhe. Ukoliko vas zanima kolika je ta zarada reći ću vam kako je riječ o sumi od oko 70 milijuna €.
Prikazana je i nova web stranica Interbrewa (www.interbrew.be) na kojoj postoje mnogi novi i funkcionalni sadržaji. Mogu se pohvaliti s velikim brojem posjetitelja i korisnika, ali isto tako i s otužnim dizajnom. U reklamnim kampanjama najveći neprijatelj Belgijancima je neprestano spominjana Coca Cola, koja ima izvrstan marketing, kakav želi imati i Interbrew.
Interbrew tvrtka čije pivo možete popiti u više od 120 zemalja svijeta, još uvijek nije značajnije plasirala svoja piva u neke europske države. Jedno od najvećih europskih tržišta, njemačko ostalo je zakinuto za piva kao što su Stella Artois, Hoogarden, Bass i Leffe. Jednostavno tamo pored tradicionalnih domaćih pivovara, nisu napravili proboj. Ipak su uspjeli pronaći način zarade u Njemačkoj, kupivši tvrtku koja posjeduje jedno od najpopularnijih, kako njemačkih, tako i svjetskih piva-Becksu.
Hrvatski sudionici ovog okupljana, kojih je bilo jako malo s obzirom na to da se sve odvijalo u Zagrebu, zadovoljni su onim što su čuli, pa se može očekivati kako će sada s još više navaliti na naše omiljene birceve. Ukoliko ih vidite tražite ih jedan suncobran!