PROSVJED ISPRED HNS-A I HDZ-A: Čestitamo na koaliciji, uklonite ustašku ploču iz Jasenovca

I.K.

22. kolovoza 2017.

PROSVJED ISPRED HNS-A I HDZ-A: Čestitamo na koaliciji, uklonite ustašku ploču iz Jasenovca

U Zagrebu su danas održani mirni protesti ispred sjedišta HNS-a i HDZ-a zbog nikada uklonjene ploče s ustaškim pokličem "Za dom spremni" u Jasenovcu. Prosvjednici su im čestitali na koaliciji i podsjetili ih da će ih redovno podsjećati na ploču sve dok se ona ne ukloni iz Jasenovca.

"Nadamo se da ste ponosni na tu činjenicu", poručili su putem megafona, a podsjetili su vladajuće stranke i da nas je nedavno State Department proglasio neoustaškom državom.

Jedan od aktivista i inicijatora akcije, Igor Premužić, objavio je kratku snimku događaja. 

"Postoje snage u Hrvatskoj koje smatraju da ustaškom pozdravu nije mjesto u javnom prostoru, da ta sramota na našem narodu treba služiti kao upozorenje, a ne kao poziv na mržnju prema drugima. Činjenica da nešto kao što je ustaški zločinački pozdrav egzistira u javnom prostoru zemlje koja je članica Evropske unije izaziva nevjericu. Vlada Republike Hrvatske, represivni aparat pa i sudstvo toleriraju ustaški zločinački pozdrav što treba biti ozbiljno upozorenje svima u EU. U Hrvatskoj je veličanje ustaškog pozdrava, ustaštva i NDH svakodnevica i dio programa vladajućih struktura", navodi u opisu.

"Fašizam je podigao glavu u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj je dio vlasti. Dok su drugdje fašisti na marginama društva, u Hrvatskoj fašizam i ustaštvo javno brane i zastupaju najviši dužnosnici države uz nemušte i neinteligentne isprike koje su, kao manifestacije fašizma, potpuno neprihvatljive. Antifašisti Hrvatske i Zagreba će ustrajno i dosljedno tražiti od svih vladajućih struktura i institucija da prekine toleriranje ustaštva u javnom prostoru, a svi koji neće provoditi takvu politiku će biti diskreditirani i prozivani bez obzira na funkciju koju obnašaju. Vidimo se na ulicama. No pasaran", zaključuje Premužić uz pozdrav: "Smrt fašizmu!"

Podsjetimo, ovih dana će se navršiti dva mjeseca od ulaska navodno progresivnog i liberalnog HNS-a u Vladu predvođenu HDZ-om. Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković je, pokušavajući ublažiti štetu imidžu stranke, obećao rješenje u roku od mjesec dana, no njega nema na vidiku - HOS-ova ploča još uvijek stoji u Jasenovcu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Igor Premužić