PROVALA U REDAKCIJU NOVOG LISTA: Preturili sve papire, a ništa nisu odnijeli!

Ana Benačić

3. ožujka 2015.

PROVALA U REDAKCIJU NOVOG LISTA: Preturili sve papire, a ništa nisu odnijeli!

Novinari zagrebačkog dopisništva Novog lista u Boškovićevoj ulici zatekli su jutros razvaljenu bravu na vratima i razbacane papire po redakciji - nepoznati provalnici nasilno su ušli u njihove prostorije, očigledno ne zbog pljačke. Naime, od svih stvari koje su mogli ukrasti - kompjuteri, fotografska oprema i druga tehnika - oni su otuđili ručni sat koji je kupljen na e-Bayu za iznos od sto do dvjesto kuna. Kako nam kaže šef dopisništva ovog dnevnog lista, Jasmin Klarić, policija neće ovaj događaj tretirati kao običnu provalu i manje oštećenje, već kao teže kazneno djelo. S obzirom da se radi o novinskoj redakciji i da provalnici definitivno nisu materijalno profitirali, o motivima se tek može nagađati.

"Svi smo uznemireni. Nismo mogli raditi normalno ili uopće sve do popodnevnih sati. Nije ugodan osjećaj, pogotovo zato što se ne čini kao pljačka, pa zato možemo pomisliti na tisuću razloga zašto je provaljeno", kaže nam Jasmin Klarić

Susjedima, nastavlja, ne nedostaje ništa, a čini mu se da nisu bili od naročite pomoći policiji. Tako se zasad pretpostavlja da su u nasilnom ulasku u redakciju sudjelovale barem tri osobe, a poznato je i da se provala dogodila usred noći: zadnji novinar napustio je redakciju sinoć iza ponoći, a prvi je na posao došao nakon 8 ujutro. Ni na hodniku zgrade nema vidljivih oštećenja

"Nestao je samo ručni sat minorne vrijednosti, kupljen na e-Bayu, iako tu ima i skuplje opreme koja ne nedostaje. Ali zato su svi papiri pretureni, a sve ladice su otvorene", kaže nam Klarić. Najveća materijalna šteta je zapravo nastala na bravi, mada policija to ne tretira kao štetu, već oštećenje pri provali. 

Prošlog je tjedna, podsjetimo, provaljeno i u prostorije Hrvatskog helsinškog odbora i također nije ništa ukradeno. Premda ova provala podsjeća na HHO, Klarić ne vjeruje da postoji poveznica.

"Koliko znam, policija zasad nema čvrstih indicija o tome tko bi mogli biti provalnici, ali s obzirom na činjenicu da se radi o novinskoj redakciji, slučaj neće tretirati kao običnu provalu i manje oštećenje nego će protiv počinitelja ići prijava za teže kazneno djelo", zaključuje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Snimila novinarka Novog lista