A TKO ĆE PUNITI NOVINE: Famozni slovački fond spremio novu rundu otkaza

I.F.

3. studenog 2016.

A TKO ĆE PUNITI NOVINE: Famozni slovački fond spremio novu rundu otkaza

Već dugi niz godina iz jedinog istarskog dnevnog lista, Glasa Istre, dolaze uglavnom loše vijesti. Ovaj put, doznaje se, većinski vlasnik tvrtke, famozni slovački fond Joj Media House, donio je odluku prema kojoj će 14 novinara i urednika dobiti otkaz. Time će Glas Istre izgubiti oko trećinu redakcije. Naime, broj zaposlenih u tom bi slučaju s 38 pao na 24, a svatko tko se bavio radom u dnevnom listu znat će kako 24 osobe ne mogu na tržište izbacivati kvalitetne dnevne novine. 

Radi se o poslovno uvjetovanim otkazima, koji su argumentirani padom prihoda od čak 30 posto te padom prosječne prodaje novina od 27 posto, u periodu od 2013. do 2016. godine. Ovdje vrijedi podsjetiti kako je upravo 2013. godine proveden program zbrinjavanja viška radnika i tom je prilikom redakcija Glasa Istre počišćena za tridesetak radnika. 

Sada je na redu sindikat koji se u roku od osam dana očitovati po pitanju najavljenih otkaza. To je već učinio Paolo Gregorović, glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske i povjerenik Radničkog vijeća u Glasu Istre, koji je rekao da je spomenuta odluka katastrofalna.

„Uprava kao ključne razloga otkaza navodi višegodišnji pad prihoda i pad tiraže, a najodgovornija za to je Uprava. Drugo, Uprava je posebnim bodovima nagradila cijelo uredništvo i većinom ih sačuvala od otkaza, a odgovornost uredništva najveća je odmah nakon odgovornosti Uprave, posebno za onaj presudni - kontinuirani gubitak vjerodostojnosti kod čitatelja. Uprava će ovu odluku tumačiti kao nužan potez štednje, no - a to je dokazala i prošlost - otkazi će samo dodatno urušiti kvalitetu novine, tim više što su ovom odlukom o otkazima obuhvaćeni samo novinari, ne i radnici drugih službi Glasa Istre“, smatra Gregorović. 

Glas Istre
Hoće li se istarski dnevni list ubuduće uređivati u Rijeci, pita se povjerenik Radničkog vijeća u Glasu Istre (FOTO: regionalexpress.hr)

Iz navedenih razloga povjerenik Radničkog vijeća u Glasu Istre nada se da će vlasnici Glasa Istre, fond koji se u nekim medijima povezivao s HDZ-om, preispitati svoju odluku, koju su već potpisali izvršni direktor Slaven Žmak i predsjednik Uprave Neven Klarin. Gregorović se pita i tko će, ukoliko do otkaza uistinu dođe, popunjavati novinske stranice te hoće li Glas Istre preuzimati sve tekstove od starijeg brata, riječkog Novog lista i hoće li se istarski dnevni list ubuduće uređivati u Rijeci.

„Prema ovom prijedlogu vlasnika, otkaze bi sada trebali dobiti i dvije žene koje se trenutno nalaze na bolovanju zbog trudnoće ili su na porodiljnom te su kao takve zakonom zaštićene, dvoje djelatnika s više od 60 godina starosti, ali i glavni sindikalni povjerenik, koji ima osam dana da se očituje“, primjećuje Gregorović.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: regionalexpress.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".