PRVI DAN ČETIRI PREMIJERE: Od bajke za odrasle do kafkijanskog trilera

J.S.

15. studenog 2016.

PRVI DAN ČETIRI PREMIJERE: Od bajke za odrasle do kafkijanskog trilera

Prva inkluzivna projekcija ikad na Zagreb Film Festivalu otvorila je prvi službeni festivalski dan u nedjelju, a hrvatsku premijeru filma “Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ mogle su tako u kinu Europa pratiti slijepe i slabovidne osobe te gluhe i osobe s oštećenjima sluha. Ovu bajku za odrasle režirao je Srđa Penezić, a glavnu ulogu igra najpoznatiji dječak-glumac na ovim prostorima – Slavko Štimac.

Priča o Dobrici koristila je i arhivske snimke dječaka Štimca, a Dobricu život nije mazio. Kao beba ostavljen je na otpadu, veći dio života proveo je u sirotištu i zatvoru, no usprkos svemu tome on u ljudima vidi samo dobro. Na premijeru su uz redatelja došli i glumci Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Hana Selimović.

Nedjelja je donijela još tri hrvatske premijere, dvije u sklopu programa „Ponovo s nama“ koji prati redatelje što su se na ZFF-u već predstavili svojim prvim ili drugim filmom. "Samo je kraj svijeta" Xaviera Dolana opisuju kao njegovo do sad najzrelije ostvarenje. Dolanov prvijenac „Ubio sam majku“ osvojio je ZFF-ova Zlatna kolica za najbolji film, a na festivalu su do sad prikazana još tri njegova filma; "Izmišljene ljubavi", "U svakom slučaju, Laurence" i "Mama". 

"Sieranevada" Cristija Puiua, proslavljenog rumunjskog redatelja, prikaz je obiteljskog okupljanja u spomen na preminulog oca, a koje se pretvori u žučne obiteljske rasprave o svemu, od politike do osobnih neuroza. Ovo je treći njegov film na ZFF-u nakon kratkometražnog „Cigarete i kava“ koji je 2004. godine osvojio nagradu i „Lova i još ponešto“ koji je prikazan na 12. izdanju festivala. Puiu, koji je svoju crnohumornu komediju proljetos predstavio na festivalu u Cannesu došao je također pokloniti se publici ZFF-a na hrvatskoj premijeri filma. 

Seriju trilera kao vrlo zastupljenog žanra na ovogodišnjem ZFF-u otvorio je u nedjelju film „Miran čovjek“ kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Ma, priča o taksisti koji skrivi prometnu nesreću i nakon toga upada u kafkijanski žrvanj birokracije i suludih kineskih pravila kod osiguranja. Ovo debitantsko ostvarenje nagrađeno je titulom najboljeg kanadskog debitantskog filma.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: "Samo je kraj svijeta" Xavier Dolan