PRVI PUT PRED HRVATSKOM PUBLIKOM: Film „Ne gledaj mi u pijat“ oborio povijesni rekord ZFF matineja

J.S.

16. studenog 2016.

PRVI PUT PRED HRVATSKOM PUBLIKOM: Film „Ne gledaj mi u pijat“ oborio povijesni rekord ZFF matineja

Cijela je filmska ekipa prvog dugometražnog filma Hane Jušić sinoć u kinu Europa stala pred publiku na dugo očekivanoj hrvatskoj premijeri filma „Ne gledaj mi u pijat“. Film je već osvajao nagrade i putovao po filmskim festivalima od Venecije do Tokija, Varšave, Reykjavika, Vancouvera i Valladolida (Seminci). Redateljica je izjavila kako nastoji pratiti film na festivalima, no hrvatska premijera, kao i ona što će uslijediti u Šibeniku gdje je sniman film, posebno su joj važne. Drago joj je i zbog toga što je film hrvatsku premijeru imao upravo na ZFF-u, festivalu koji posjećuje od njegovog prvog izdanja i na kojem je 2012. godine osvojila Zlatna kolica kratkometražnim filmom „Terarij“.

Glavnu ulogu u filmu Hane Jušić igra Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a nakon zagrebačke premijere film je odmah krenuo u distribuciju po hrvatskim neovisnim kinima od riječkog Art-kina Croatia do Velike Gorice, Zaboka, Samobora, Zeline, Pazina, Poreča, Bjelovara, Čakovca, Osijeka, Valpova, Đakova, Sinja, Splita, Vodica i Dubrovnika. Matineja filma uoči premijere u kinu Tuškanac ostat će zabilježena, kažu organizatori, kao najposjećenija projekcija u tom terminu u 14-godišnjoj povijesti festivala.

Natjecateljski program iste večeri nastavljen je rumunjskim filmom „Psi“ Bogdana Mirice u kojem glavnu ulogu igra poznati rumunjski glumac Dragos Bucur. Radnja filma odvija se na rumunjskim pustopoljinama uz granicu s Ukrajinom, gdje se nalazi zapušteno i izolirano imanje koje je glavni junak odlučio prodati nakon djedove smrti. Ispostavlja se, međutim, da je djed bio lokalni vođa organiziranog kriminala, i njegovi suradnici ne pristaju samo tako na prodaju zemlje. Iz ovog zapleta razvija se humorom začinjena mješavina atmosfere vesterna i napetog trilera o korupciji i okrutnosti života u pasivnim krajevima.

Sinoć nakon 22 sata u kinu Tuškanac krenuo je i program kratkometražnih filmova iz natjecateljskog međunarodnog programa i popularne „Kockice“ gdje se naglasak stavlja na nove autorice i autore koji još nisu snimili dugometražni film. Ovaj program postoji od početka ZFF-a i potvrdio se kao jedna od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj.

U bloku kratkometražnih filmova u kinu Tuškanac sinoć su prikazani „13+“ Nikice Zdunić, španjolski film „Lina“ redateljice Nur Casadevall, talijansko-francusko ostvarenje „Tišina“ u režiji Farnoosha Samadija i Alija Asgarija te još dva domaća kratka, film „Fabijan“ Lovre Mrđena i „Prije mraka“ Bojana Radanovića

Prije toga, u kinu na Tuškancu u programu „Velikih 5“ prikazan je „Tschick“ u režiji poznatog njemačkog redatelja Fatiha Akina nagrađivanog na festivalima u Cannesu, Berlinu i Veneciji, a potom „Loving“ Jeffa Nicholsa u sklopu programa „Ponovo s nama“. Ovaj američki scenarist i redatelj čiji je film „U zaklon“ prikazan na devetom Zagreb Film Festivalu ovoga puta snimio je film utemeljen na stvarnim događajima koji su doveli do ukidanja zabrane međurasnih brakova u američkoj državi Virginiji.

Program „Mockumentaraca“ u Dokukinu KIC-a nastavljen je projekcijom češkog filma „Đavolja godina“ Petra Zelenike, a u F22 – Novoj akademijskoj sceni popularnom glazbenom komedijom Branka Marjanovića „Ciguli Miguli“ nastavljen je program "Čemu smo se smijali u socijalizmu". Program „Moj prvi film“ prikazao je biografsku dramu „Moje lijevo stopalo“ u režiji Jima Sheridana s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi. 

Nastavljen je i program „Industrija“ predavanjem o pripovijedanju u videoigrama, a o ovoj su najbrže rastućoj grani audiovizualne industrije govorili kreativni direktori i scenaristi Andrej Kovačević za Exordium Games, Davor Hunski iz Croteama i Tid Cooney za Lion Game Lion.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: „13+“ Nikica Zdunić