PUNOLJETSTVO UDHOS-A: Gdje je narodni heroj Arsen Bauk bio u siječnju 2015.?

Sven Milekić

6. prosinca 2016.

PUNOLJETSTVO UDHOS-A: Gdje je narodni heroj Arsen Bauk bio u siječnju 2015.?

„Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 107. Ustava Republike Hrvatske 26.8.2004. donijela je Odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju. Odluka je donesena iz razloga jer je njihovo postavljanje suprotno izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske koje je Vlada dužna štititi“, napisao je Arsen Bauk na svom Facebook profilu u nedjelju kasno navečer i tako nam dao uvodnu lekciju iz nedavne hrvatske povijesti. 

„Sve što Andrej Plenković treba napraviti je da sutra održi telefonsku sjednicu Vlade i iz istog razloga donese odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja s ustaškim pozdravom u Jasenovcu“, poentirao je SDP-ov prvak i nekadašnji ministar uprave, krajnje kompetentan za navedenu tematiku. 

„Ivo Sanader je za to imao petlju. A kako bi rekao Grašo - Andrej, il imaš dušu il si nula od čovika“, zaključila je moralna vertikala poslovično hrabrog SDP-a.


Marko Skejo, brkati ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a osuđen je nepravomoćno na godinu dana zatvora zbog gospodarskog kriminala u firmi "Alas za dom", no njegov zet mora u zatvor (FOTO: UDHOS)

Naravno, ne pada mi na pamet dovoditi u pitanje poslovičnu SDP-ovu hrabrost, posebno kada je riječ o suočavanju s proustaškom nostalgijom (što je ono Zoki rekao na tu temu u razgovoru s Josipom Klemmom?), ali neke stvari ipak pomalo bodu oči. I pritom to nije Baukova post festum hrabrost. 

Udruga ipak registrirana u vrijeme Tuđmana

Ono što je zanimljivo je sam službeni registrirani život navedene udruge koja je postavila ploču u Jasenovcu i šokirala sve (osim članove Vlade i Zlatka Hasanbegovića). Dakle Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba (UDHOS) nalazi se u registru udruga RH od 7. prosinca 1998. godine. Nije sigurno stoji li stoga tvrdnja Davora Ive Stiera kako je udruga s tim grbom registrirana u vrijeme Račanove vlade, jer je prvi Statut udruge iz studenog 1998. godine, drugi iz prosinca 2002. godine te treći i četvrti iz 2007. i 2010. godine.

Bez obzira što je s postavljanjem ploče HOS-a u Jasenovcu provokacija podignuta na dosad neviđenu razinu i bez obzira što je Sanader naložio uklanjanje spomenika Francetiću (iako on nije nikada osuđen, za razliku od Budaka), ne mogu se oteti dojmu kako UDHOS, strogo polegalno pozitivistički (dakle ne uzimajući u obzir društveni kontekst, kako to suci običavaju) radi sve po zakonu: podiže memorijalnu ploču palim borcima, s oznakom udruge koja ju podignula, a sve uz dozvolu načelnice Jasenovca.


 Sam Bauk nije pokrenuo nikakav postupak protiv navedene udruge dok je to mogao kao ministar uprave (FOTO: UDHOS)

Problem je u tome što sada Bauk predlaže opću raspravu o ovom konkretnom slučaju, kada je upitno kako se to uopće može zakonski zabraniti, a sam nije pokrenuo nikakav postupak protiv navedene udruge dok je to mogao kao ministar uprave.

Šimunić kažnjen, UDHOS - uredan i registriran

Ponavljam, ekstenzivnim tumačenjem zakona bi se moglo zaključiti kako HOS vrijeđa žrtve (što je vjerojatno jedna od intencija), ali je osnovni problem što je "Za dom spremni" dio njihovog službenog, od bivšeg Baukovog ministarstva amenovanog, grba. I tu je Stier u pravu kada kaže kako Bauk kao ministar nije ništa poduzeo po tom pitanju. Dakle kako je moguće da takva udruga bude registrirana, kada se u isto vrijeme kažnjava Josipa Šimunića za izvikivanje istog? Ako i stoji argument kako je udruga registrirana u vrijeme prvog HDZ-ovskog mraka, statut prvi put mijenjan u vrijeme kada se Račan bojao istog tog mraka, što se dogodilo s hrabrom Kukuriku vladom i zašto oni učinili nešto po tom pitanju? Chicken?

Uz sve navedeno, sam Bauk nije skupio hrabrosti i pristojnosti odgovoriti na mail koji sam poslao kao novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) 28. siječnja 2015. godine u kojem sam tražio Ministarstvo uprave za komentar kako je moguće da je takva udruga ikada registrirana s tim žigom i grbom. Uz mnoge razgovore s dotičnom gospođom iz Uprave za opću upravu pri Ministarstvu, koja se sljedećih nekoliko mjeseci ispričavala i govorila kako je „eto, upit zapeo u kabinetu ministra“ i kako „samo što nije riješen“, nikada nisam dočekao taj odgovor i na kraju sam odustao od cijele priče.


Kako je moguće da takva udruga bude registrirana, kada se u isto vrijeme kažnjava Josipa Šimunića za izvikivanje istog? (FOTO: UDHOS)

Sada ponovno čekam odgovor na gotovo ista pitanja od narodnog heroja Bauka u kojem sam ponovno upitao kako je moguće da je takva udruga registrirana, zašto nikada nije poduzeto išta kako bi se istu udrugu izbrisalo iz registra ili ju se natjeralo da mijenja grb i žig te zašto nikada nije odgovorio na moj upit.

Treba biti pošten i reći kako Bauk puno više od prosječnog SDP-ovca ipak pokazuje interes za probleme iz područja ljudskih prava i zaštite antifašizma, pogotovo sada kada su dobili Andreja Plenkovića za predsjednika, ovaj Davora Bernardića. Međutim, Bauk klasično SDP-ovski lije krokodilske suze dok dopušta da udruge s grbovima sa "Za dom spremni" na svojim uniformama marširaju gradovima i podižu spomenike. Klasično SDP-ovski staje u zaštitu antifašista i žrtava fašizma kada najmanje može napraviti i kada je njegova odgovornost čisto građanska, a ne politička i pravna. I zbog toga, za kraj ću parafrazirati Yanisa Varoufakisa iz njegovog nastupa u zagrebačkom HNK ove nedjelje: ne treba imati pro-fašiste na vlasti kada će socijaldemokrati sve odraditi za njih. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: UDHOS