Ramazanski Bajram

miro@lupiga.com

25. studenog 2003.

Ramazanski Bajram

Ramazanski Bajram koji se slavi danas jedan je od najljepših muslimanskih blagdana. Duboko ukorijenjen u tradiciju vjerovanja u Allaha i njegova proroka Muhameda, Bajram se slavi u svim zemljama islamske tradicije. Žalosna činjenica vezana uz tu vijest je ta da su te zemlje uglavnom svaki dan udarne vijesti na svim svjetskim TV i radio postajama. Premda tužno, veselje će danas na tren zasijati u Istambulu i u Bagdadu

Običaj je u muslimanskim obiteljima za vrijeme Ramazanskog Bajrama uživati u slatkišima. Često se slatke i preslatke baklave dijele uz lijepe vijesti koje onda čine te vijest čine još slađima. I dok svi pokušavaju prenijeti lijepe vijesti svojim dragima, Ergun Zincirban, građanin Istanbula, danas će svojoj kćerki prenijeti najgoru vijest u njezinom životu. Izgubio je ženu, a ona majku u Britanskom konzulatu pri nedavnom terorističkom napadu na isti. S druge strane grada, Hasan Ozsoy, četrdesetogodišnji čuvar istambulske sinagoge veselio se šopingu sa sinom kojem je za Bajram želio pokloniti novo odijelo. On i njegov sin Hamza, koji je ujedno i najmlađa žrtva napada, danas, na Bajram leže u bolnici. Vatra peče tamo gdje padne.

I još jedan primjer. Sehnaz Yuksel ostala je sama sa svojom kćerkom Sahsenem, jer su oca i muža izgubile u nerazumnom napadu na sinagogu. Na pitanje kako je doživjela njegov gubitak rekla je da "je život prekratak i ne vrijedi ga iskoristiti da bi povrijedili druge".

Kako u teškim trenutcima izraziti ljudima dobre želje? Kako se osjećati bratom nekom tko je daleko u Bagdadu i svoga slatkiša danas vjerojatno neće ni vidjeti. Po meni, dovoljna je iskrenost i odlučnost pri osudi zla. Zlo nije islamski proizvod, kao što Irak nije "osovina zla". Ljudi su to sa svakodnevnim potrebama, nespojivim sa slikom koju nam nudi proamerički zapad. I premda će im danas vjerojatno biti puna usta čestitki, učinit će malo ili ništa da iskreno misle.

Vi, čitatelji Lupige možete iskreno poželjeti sretan Bajram ili barem na trenutak pomisliti na Erguna, Hasana Ozsoya i njegova sina, te Senhazu Yuksela i njezinu kćer.

Vjernicima koji slave Bajram sve najljepše čestitke u ime Lupige i svoje ime, a onima koji ne slave poruka Michaela L. Fitzgeralda, tajnika Vatikana za međureligijski dijalog. Poruka kaže: "U danima napetosti u svijetu, kao vjernici u jednog Boga mi nastojanje za mir vidimo kao svoju dužnost. Mi Kršćani i Muslimani, vjerujemo da je mir jedan od najvrijednijih Božjih darova. Zato ove naše dvije zajednice mole za mir, i to je nešto na što se uvijek pozivamo."

Stoga vas i Lupiga poziva na mir, toleranciju, razumijevanje, bratstvo, slobodu i istinu u danima veselja i tuge.

 

Vijest je napisana zahvaljujući stranici 
www.zaman.com