ROĐENDANSKA ČESTITKA: Kupus za rektora koji je Sveučilište pretvorio u 'kupusište'

P.V.

25. listopada 2016.

ROĐENDANSKA ČESTITKA: Kupus za rektora koji je Sveučilište pretvorio u 'kupusište'

Malo je studenata došlo danas ispred rektorata Sveučilišta u Zagrebu čestitati rektoru Damiru Borasu 65. rođendan i sretan odlazak u mirovinu. Njih nekoliko desetaka, uglavnom s Filozofskog (FFZG) i Tekstilno-tehnološkog (TTF), iako su svoj dolazak najavili i studenti drugih zagrebačkih fakulteta. Rektoru su donijeli i poklon; čestitku, tortu i glavicu kupusa uz poruku kako je od zagrebačkog Sveučilišta uspio napraviti upravo to – kupus. 

„Ovo nije niti trebalo biti masovno okupljanje jer bi ga u suprotnom trebali prijaviti i policiji. Zamišljeno je više kao simboličan čin, kako bi rektora podsjetili da postojimo budući se na zahtjev Plenuma TTF-a još nije očitovao“, rekla je jedna od studentica tog fakulteta odakle su, podsjetimo, od rektora zahtijevali da smjeni dekanicu Sandru Bischof i njezin dekanat i to nakon što je samo Sveučilište utvrdilo da se fakultetom ne upravlja zakonito

Prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kao i prema Statutu Sveučilišta, rektor bi trebao otići u mirovinu s krajem ove akademske godine. Prema Statutu izbor novog rektora trebalo bi u tom slučaju pokrenuti najkasnije osam mjeseci prije isteka mandata rektora koji obavlja dužnost. To je znači rok do kojeg bi Damir Boras od Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti FFZG-a trebao ishoditi ugovor o radu na određeno vrijeme kako bi rektorsku dužnost mogao obavljati do kraja svojeg mandata, pa i kandidirati se za novi. To, međutim, nije jedni, a svakako niti najvažniji razlog zbog kojeg bi, smatraju studenti, trebalo rektora razriješiti dužnosti. 

damir boras mirovinaNekoliko desetaka studenata došlo je pred rektorat Sveučilišta u Zagrebu čestitati rođendan rektoru Damiru Borasu (FOTO: Lupiga.Com)

Da na Sveučilištu u Zagrebu vlada potpuni pravni kaos zaključeno je nedavno i na tribini naslovljenoj „Sveučilište i legalnost“ na kojoj su do takvog zaključka došli i profesionalci pravničke struke. Ivo Josipović, bivši predsjednik RH i profesor na Katedri za Kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu tom je prilikom istaknuo kako je rad Vijeća FFZG-a kao najvišeg upravnog tijela fakulteta ozbiljno nagriženo nelegalnim i protustatutarnim odlukama Senata Sveučilišta u Zagrebu. 

„Najprije, Senat je glasao o suspenziji dekana Vlatka Previšića iako je on već stekao uvjete za mirovinu pa samim time više nije niti mogao obavljati tu dužnost. Time je rektoru omogućeno da imenuje v.d. dekana umjesto da ga, prema Statutu, među svojim članovima imenuje Vijeće FFZG-a. Pored toga, rektor je imenovao i pet v.d. prodekana što nema temelja niti u Zakonu niti u Statutu već predstavlja još jedno narušavanje autonomije Vijeća fakulteta“, odgovarao je na novinarska pitanja Robert Faber, stručni suradnik FFZG-a kojeg smo zatekli ispred rektorata.

Isti problem imaju i Hrvatski studiji (HS) gdje, kako smo pisali, rektor Damir Boras nasuprot većini u Znanstveno – nastavničkom vijeću, želi postaviti svog kandidata na mjesto voditelja tog studija. Studenti HS-a nisu bili među onima koji su Borasu došli poželjeti sretan rođendan jer naime, kako Lupiga doznaje, još uvijek nemaju podršku nastavnika HS-a bez koje ne vjeruju da mogu puno toga učiniti. Ne podržava ih niti njihov Studentski zbor, a slična je situacija i sa Studentskim zborom TTF-a. Ipak, tu se stvari polako mijenjaju i bez otvorene podrške nastavnika. Odnedavno u Vijeću TTF-a sjede, naime, novi predstavnici studenata odlučni zastupati njihove interese u tom tijelu. Na prvom Plenumu TTF-a, podsjetimo, studenti uopće nisu znali tko su njihovi predstavnici.

boras mirovinaPoklon je uručen na porti Sveučilišta, a studentima je izdana i potvrda o primitku (FOTO: Lupiga.Com)

„Okupljaju se i studenti drugih sastavnica Sveučilišta. Tamo gdje se ne možemo dogovoriti sa Studentskim zborovima, jer mnogi od njih niti ne rade ništa osim zadovoljenja forme, pokušavamo stupiti u kontakt sa studentima mimo predstavničkih tijela“, rekao nam je jedan od sudionika posljednjeg Plenuma FFZG-a kojem je prisustvovala i Inicijativa studenata TTF-a i gdje je dogovorena akcija proslave rođendana Damira Borasa ispred rektorata zagrebačkog Sveučilišta.

Redovni izbori za Studentske zborove trebali bi se održati u ožujku iduće godine, pa ako ništa drugo za nadati je se da će na ovima studenti ipak aktivnije sudjelovati kako bi izabrali predstavnike koji će i zastupati njihove interese. Što će do tada biti sa Studentskim zborom FFZG-a nemoguće je nagađati. 

„V.d. dekana Željko Holjevac ustrajava na tome da Vijeće donese odluku o prijevremenim izborima za Studentski zbor, dok istovremeno tvrdi da se bez predstavnika studenata u Vijeću ne može donijeti odluka o raspisivanju izbora za dekana fakulteta“, upozorava na još jednu od nedosljednosti Robert Faber. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) još se nije očitovalo o spornoj odluci Senata Sveučilišta o raspuštanju Studentskog zbora iako je zahtjev predan prije više od mjesec dana, a išle su i požurnice. Odvjetnički ured Nobilo u međuvremenu je zastupajući Inicijativu Vijeća FFZG-a predao i tužbu protiv Senata Upravnom sudu, a redom svi pravnici koji su govorili na tribini „Sveučilište i legalnost“ složili su se s ocjenom da se radi o ništavnom pravnom aktu koji predstavlja napad na samu ideju studentske participacije u upravljanju Sveučilištem i prema njima se treba odnositi kao da ne postoje.

Baš tako se prema studentskim zahtjevima odnosi i Sveučilište, a zašto je toliko važno ne dozvoliti predstavnicima studenata da sudjeluju u sjednicama Vijeća pitali smo i Fabera kao stručnog suradnika FFZG-a.

„Zato što se njima teško može manipulirati“, glasio je kratak odgovor.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com