Sifilis se vraća

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sifilis se vraća

Sifilis, spolna bolest na koju su nas upozoravali u osnovnoj školi na satovima biologije, proteklih godina bila je gotovo zaboravljena. No, u nekim zemljama se ovih dana vraća na veliki vrata. Tako se u Parizu ovih dana ponovno govori o epidemiji sifilisa.
Sifilis je bolest koja može imati poprilično teške posljedice ukoliko se u ranom stadiju bolesti ne poduzme liječenje penicilinom. Na njoj možemo zahvaliti Americi odakle se njenim otkrićem proširila Europom. Prenosi se gotovo uvijek seksualnim odnosima, ali da bi ga zaradili dovoljna je i samo jedan mali poljubac sa zaraženom osobom, ukoliko ona ima ranicu oko usta. Nakon što se osoba zarazi ovom bolešću, dobija rane na predjelu tijela gdje je virus i ušao. Drugi stadij se javlja tek nakon više od mjesec dana i to u vidu osipa. Bakterije mogu ostati u tijelu i nekoliko godina te se periodično manifestirati.
U zemljama zapadne Europe sifilis je devedesetih godina bio gotovo iskorijenjen, ponajviše zahvaljujući jakoj propagandnoj kampanji protiv jedne druge bolešćurine, AIDS-a. No, ove godine vraća se na svoje stare staze i to zanimljivo baš u Francusku. Zanimljivo iz razloga što se ova bolest u pojedinoj literaturi naziva francuskom bolesću. U Parizu se ovih dana govori o epidemiji sifilisa. Podaci pokazuju kako je od ove bolesti u Parizu 1999. godine liječeno 9 osoba, a već u prvih 4 mjeseca ove godine 240. Dakle u dvije godine povećanje od gotovo 80 puta.
Porast broja slučajeva sifilisa zamiječen je i u Amsterdamu, Londonu, San Franciscu i još nekim metropolama, mahom razvijenih zemalja. Najveće žrtve su muškarci iz takozvane rizične skupine ponašanja, homeseksualci i biseksualci. Za porast je zaslužan i sex turizam, zadnjih godina popularan u bogatim zemljama. Poznata odredišta su jugoistočna Azija i neke zemlje istočne Europe, Poljska, Ukrajina, Rusija.