Sizif koji štedi - Nazif Memedi

Lešo

25. siječnja 2008.

Sizif koji štedi - Nazif Memedi

Mnogi su se volonteri i humanisti godinama borili za razbijanje predrasuda o Romima kao narodu sklonom krađi i varanju. Negdje su uspjeli postići to da ljudi šibicare smatraju šibicarima i da to nisu samo Romi. Ipak, mnogo je tvrđi orah predrasuda kako Romi i nisu baš inteligentni. I taman kad se otkrila intuitivna mudrost snalažljive manjine, našao se političar koji je sve bitno unazadio. Dogodilo se to vjerojatno zato što je spomenuti političar i sam Rom, a naziv mu je Nazif

Čovjek koji se izborio za saborsku fotelju u kojoj bi po funkciji trebao braniti boje desetak nacionalnih manjina dokazuje kako ima doista zavidan položaj u smislu odgovornosti, iz prostog razloga, jer dok drugi moraju udovoljavati volji stotinama tisuća glasača, stanoviti Memedi iza sebe ima njih samo dvjestotinjak. Lako je biti saborski zastupnik kada ti cijelo biračko tijelo stane u memoriju mobitela i ne moraš napise iz medija demantirati ponovno kroz medije nego jednostavno pošalješ grupni sms na više primatelja te kažeš kako su to sve novinarske patke. Slučaj je tek malo kompliciraniji ako si predstavnik nacionalne manjine koja je senzibilna na varanje kao što su Romi, a paradoks je ako si pri tom partner Sanaderovoj Vladi.


Uhljebljeni Memedi

Memedi je ipak dosta rano odlučio potrošiti svoj prvi bon na mobitelu u svrhu razuvjeravanja, jer evo već sada kažu da su ga vidjeli kako krade. Nazif je načelno podržao manifestaciju "Romi pod istim krovom", Vlada je odobrila i nešto para, ali je Memedi riječke 'cigane' navodno zakinuo za sitnih 13.000 kuna. Transakcije su išle redoslijedom od Vlade do Memedija 40.000 kuna, pa od Memedija do Roma 27.000 kuna. Još je s cijelom pričom saborski zastupnik dosta kasnio pa se manifestacija nije ni održala. Kako se radi o manjini i kako nas trenutno u državi tresu puno veće nestabilnosti, poput inflacije ili klimavih pristupnih pregovora s EU, ova spačka neće poprimiti veće medijske okvire. Svi smo svjesni da se u Vladi često lovi u mutnom tako da se nitko niti ne uznemirava, a jedini gubitnici, odnosno Romi, su kako kažu nepismeni i nemaju struju pa ovu aferu niti ne mogu pratiti u novinama ili na televiziji. Još jedna od prednosti Memedijeve fotelje.

Čisti, bijeli, arijevski Hrvati koji imaju osjećaja za one iz "nižih" kasti ipak su očekivali od najambicioznijeg 'CroRoma' da će ako ništa drugo - pozabaviti se s ranije spomenutim presudama te raditi na njihovom ispravljanju. Od svega toga ispao je ćorak: Vlada još nije ni izašla iz svog zasluženog stodnevnog razmišljanja, a Memedi ruši rekorde. Ponoviti ću još jednom neke od tih diskriminirajućih predrasuda koje kruže kao lešinari iznad svakog romskog (ne)naselja: 'cigani' su nomadi (pa su prema tome vjerojatno i podobni), 'cigani' kradu, 'cigani' varaju, 'cigani' lažu, 'cigani' su nepismeni (pa sukladno tome vjerojatno ne znaju niti računati) i 'cigani' su prljavi.

Ajmo sada redom. Odmah u startu Nazif je potvrdio da su Romi podobni tako što je pristao na koaliciju sa Sanaderom i to prije svih. Iako bi za takav jedan narod koji je godinama proganjan od raznih spodoba bilo logično da idu lijevo, najviše je čudilo to što Memedi nije ničim obrazložio svoj sporazum sa Sanaderom. On je jednostavno samo potpisao, još u vrijeme kada je bilo šanse i za vladu lijevog centra. Romi prema Memediju i kradu, samo s jednom bitnom razlikom - arijevci tvrde da 'cigani' kradu uokolo, a neki kradu od svojih čime varaju i svoju manjinu, recimo u Rijeci, koja doduše, nije bila među onih par stotina koji su nekome dali glas i osigurali fotelju, tako da je istina - 'cigani' i varaju. Romi su lažljivi? Prema Nazifu jesu, jer je nedostatak novca manjinski zastupnik pokušao opravdati troškovima telefona, bankovnih računa i računovodstva što jednostavno ne "puše" čak ni Romi. Isti se pokazao i nepismenim, odnosno otkrio nam je svoju slabiju stranu - matematiku. Naime, 40.000 (koliko je vlada odobrila za udrugu) - 27.000 (koliko je Memedi uplatio) = 13.000 kuna (koliko fali). Nazif je u svom kratkom izvješću kojim se očitovao o događaju izjavio kako je 4.300 kuna otišlo na telefon, računovođu, banke i slično. Ništa više nije izjavio!?! Po njegovoj računici onda ispada da je 40 000 - 27 000 = 4 300? No, ne sumnjamo kako će se i za to naknadno "pronaći" neko opravdanje. Kako ne bi bio do kraja rigorozan, Memedi je ipak jednu predrasudu razbio. 'Cigani' prema njemu nisu prljavi jer izričito pazi na osobnu higijenu i ponaša se kao da mu je čistoća u krvi,, jer još bi neki rekli kako je namjerno čist pred kamerama.

Eto, kada bi tekst ovdje završio oni jadnici koji vjeruju meni mislili bi da su Romi ipak ono za što ih se smatra, i kako sada više nema sumnje u to. Pa ću iskoristiti zadnje retke da ukažem na neke bitne činjenice koje valja povezati kako ne bi došlo do 'povrede poslovnika'. Nazif Memedi jest Rom, to ne treba osporavati, ali ne možemo karakteristike Roma mjeriti po njegovom liku i djelu. Zašto? Zato što je Memedi, osim što je 'cigan', i političar, što bi prije trebalo objasniti njegove prve poteze iz saborske klupe nego njegova nacionalna pripadnost. Postoji jedna statistička činjenica koja govori kako svugdje u svijetu, o pitanjima Roma, najviše govore svi osim njih samih. Memedi je više političar nego Rom, a u ovom slučaju je u sustavu HDZ-ovih političkih rješenja tako da njegove geste govore više o vlasti u 'Rvata nego o Romima, samo malo eksplicitnije. Utaja poreznog novca i rezervirana, dobro plaćena, mjesta u državnim organizacijama, poput Nazifove žene Ramize koja je nekim čudom članica Vladinog povjerenstva za praćenje sredstava dodijeljenih romskim udrugama, karakteristika su HDZ-a i nemaju veze s Romima.


Kuća Nazifa Memedija

Romi koji su kroz povijest istjerani od strane bijelih kolonizatora i zatim diskriminirani od strane iste rase, doživjeli su samo jednu statusnu reformu. Dolaskom demokracije su se iz "neželjenog stada" promijenili u interesnu skupinu na nekim lokalnim razinama. Primjer može biti mjesto Omišalj na Otoku Krku gdje se na lokalnim izborima može doći na čelo grada s tek 226 glasova, koliko ih je trebalo na posljednjem glasovanju, pa je jasan interes koji gradski oci vide u jednom romskom naselju od stotinjak, glasački sposobnih, Roma. Hrvatski izborni zakon, za kojeg se pokazalo da struka samo misli da ga razumije, dopušta da i na državnoj razini dođe do takvih situacija. Manje glasova treba da uđeš u Sabor nego potpisa da se kandidiraš za predsjednika. Ništa od svega toga ne pridonosi općoj snošljivosti prema njihovoj kulturi, pogledajte samo u mom tekstu koliko ima uvreda, iako sam ih namjerno instalirao opet ispada da sam ja netko drugi, bolji i pametniji = superiorniji. Za kraj, želio bih zaključiti novicu jednom logičnom sugestijom: ako vas interesira nešto vezano uz Rome - najbolje je da pitate njih. Jezikom srca najbolje ćete razumjeti što vam govore.