Vidovnjak Friščić

Kalimero

16. prosinca 2007.

Vidovnjak Friščić

Ukoliko jednog dana propadne kao političar, predsjednik HSS-a Josip Friščić komotno može u vidovnjake, a od toga se posla, navodno može dobro živjeti. Hoće li se odlučiti za smjer hiromantija, gatanje iz kave ili čarobnu kuglu manje je važno. Važno je da ostane precizan i uspješan kakav je dosad bio. Naime, prije gotovo 11 mjeseci Friščić je medijima dao izjavu u kojoj poput kakvog superiornog vidovnjaka iznimno precizno pogađa budućnost

Rečeni je Josip Friščić već tjednima u žiži interesa javnosti zato što se bez njegove stranke (koja inače po broju saborskih zastupnika sve više postaje strančica) ne može sastaviti nova vlada. Za Jožu to nije ništa novo. On je točno to kazao još 20. siječnja izborne nam 2007. godine i to u Dužici kod Lekenika.

Što se tamo zbilo? Održi HSS skup svoje Regionalne organizacije Središnja Hrvatska, okupi na tome događaju oko 400 svojih dužnosnika (kol'ko ih ima!) iz pet županija kontinentalnog dijela Hrvatske i Grada Zagreba. Eh, sad, manje je važno što se zbilo, a više što je Friščić zborio. Reče on, dakle, da se bez HSS-a, po snazi treće političke stranke, neće moći sastaviti nova vlast u Hrvatskoj, a HSS se "neće opredjeljivati ni za lijeve, ni za desne, nego će surađivati s onima koji su spremni prihvatiti program HSS-a i provesti reforme koje HSS predlaže".

Ni godinu dana kasnije pokazuje se da je potpuno nevažno to što birači nisu spremni prihvatiti program HSS-a (vidi poprilično mizeran izborni rezultat), ali je mnogo važnije da ga je spreman u znatnom dijelu prihvatiti HDZ. Ako pak HDZ kojim čudom ne bude voljan prihvatiti HSS-ov program u dovoljnoj mjeri, učinit će to SDP. Obrni-okreni Joža vidovnjak pobjeđuje u svakom slučaju. Jednog dana moći će pisati memoare pod radnim naslovom "Od Dužice kod Lekenika do vlasti".