SKROMNA IM JE ŽELJA DA OSVOJE SVIJET: Iz podruma siromašne Šutke do festivala Sziget i Roskilde

Aleksandar Manasiev

25. srpnja 2013.

SKROMNA IM JE ŽELJA DA OSVOJE SVIJET: Iz podruma siromašne Šutke do festivala Sziget i Roskilde

Stigli smo do najsiromašnijeg makedonskog naselja Šuto Orizari, pet kilometara udaljenog od centra Skoplja. Lokalni stanovnici zovu ga Šutka, a u njoj živi 40.000 duša, pretežito Roma. Nakon vožnje blatnim uličicama dovezli smo se do džamije pred kojom nas je presreo hip-hop umjetnik Fet Joe. Uz šarene kućice on nas je odveo do podruma gdje su nas čekali svi članovi benda Shutka Roma Rap i gdje su se naše uši smjesta oduševile zaraznim romskim melodijama. Veseli članovi benda bili su sretni da imaju priliku ispričati svoju glazbenu priču

Stigli smo do najsiromašnijeg makedonskog naselja Šuto Orizari, kojeg lokalni stanovnici nazivaju Šutka, a radi se prigradskom području s nekih 40.000 stanovnika, pet kilometara udaljenom od centra Skoplja gdje pretežito živi romska zajednica. Nakon vožnje niz blatne uličice dovezli smo se do džamije pred kojom nas je presreo hip-hop umjetnik Fet Joe.


(FOTO: Facebook/Shutka Roma Rap)

Uz šarene kućice odveo nas je sve do jednog podruma gdje su nas čekali svi članovi benda Shutka Roma Rap, kolektiva mladih umjetnika koji je izrastao u veliki bend nakon uspjeha kompilacijskog albuma iz 2010. godine. Naše uši smjesta su se oduševile zaraznim romskim melodijama. Zvuci trube, saksofona, violina i tarabuka popraćene jakim hip-hop rimama ispunili su prostoriju.

Veseli članovi benda Shutka Roma Rap održavali su probu za svoje predstojeće koncerte. Mendo (saksofon i klarinet), Dade (bas gitara), Aynur (truba), Meko (udaraljke), Turkan (tarabuka) i reperi Fet Joe, Al-Alion, K1, Nusret, Mali i Taki bili su sretni da imaju priliku ispričati svoju glazbenu priču.


Shutka na Drugoj godbi (FOTO: Facebook/Shutka Roma Rap)

Oni su već izdali album "I Šutka Tani Mo Than" ("Šutka, moje rodno mjesto"), a imali su i niz zapaženih koncerata uzduž i poprijeko Europe. Ponosni su da su bili dio dvaju velikih glazbenih festivala Sziget u Mađarskoj i Roskilde u Danskoj, a skromna im je želja da osvoje svijet sa svojom originalnom glazbom.

Uoči njihovog koncerta koji će se održati 30. srpnja u Motovunu, u sklopu Motovun Film Festivala, pogledajte intervju s članovima ovog vrlo neobičnog benda.

 

 

Za Lupigu preveo i prilagodio Aleksandar Manasiev (urednik Balkon3)