Slobodna Dalmacija se pokušava spasiti iz ralja morskog psa

Slon

3. veljače 2007.

Slobodna Dalmacija se pokušava spasiti iz ralja morskog psa

U Slobodnoj Dalmaciji stvari ne štimaju već dulje vrijeme, točnije otkako je tu dnevnu novinu preuzeo gigant zvani EPH. Kako bi upoznali javnost sa svojim problemima novinari te tiskovine uputili su javno pismo Ninoslavu Paviću (predsjednik Uprave EPH), a pokrenuta je i Peticija za spas Slobodne, koju je, ne sumnjate, među prvima potpisala upravo Lupiga. U nastavku saznajte o čemu se tu radi

Uz znakovitu informaciju da je pao dogovor i o prodaji Feral tribunea EPH-u, pročitajte pismo ogorčenih djelatnika Slobodne Dalmacije kojima život u posljednje vrijeme i nije najružičastiji. Istovremeno, pozivamo vas da potpišete peticiju na ovom linku ...

Poštovani gospodine Pavić,

Novinari «Slobodne Dalmacije» su prije dvije godine s veseljem primili vijest o konačnoj privatizaciji lista, te s potpunim povjerenjem dočekali EPH kao novog vlasnika koji je najavljivao kadrovski, infrastrukturni i tržišni razvoj novine. U istom smo trenutku bili duboko svjesni dva krupna problema, jednog iz sebičnih razloga, a drugog iz brige za struku: u prvom redu, bilo nam  je jasno da će privatni kapital insistirati na značajnim kadrovskim promjenama tražeći veći učinak, a manji trošak; a drugo, znali smo da EPH kupnjom «Slobodne» kompletan medijski prostor okupira u postotku koji će opasno suziti slobodu medija i novinara. Nije se radilo o pameti, nego o iskustvu («Slobodna» i hrvatski mediji već su 90-ih prošli teško razdoblje nakon Kutline okupacije), no unatoč tome ovu smo privatizaciju doživjeli kao «prijateljsko preuzimanje» od kojeg će novina i novinari profitirati, pa makar i uz kolateralne žrtve.

Nakon godinu i po dana možemo jedino izraziti duboko žaljenje zbog činjenice da se odnosi novinara i sindikata «SD» i Uprave EPH iz dana u dan zaoštravaju, i to upravo na navedenim pitanjima.

Prvo,  novinari i sindikati «SD» osvjedočili su se da EPH ne provodi kadrovsko restruktuiranje u korist lista, nego na njegovu štetu. Novina nije dobila kadrovsko osvježenje u nekom ozbiljnom novinarskom imenu,  pasivni kadar nije mobiliziran ili sankcioniran, produktivni i priznati novinari nisu nagrađeni boljim statusom ili dohotkom, vlasnik nije posegao ni za jednom od bezbrojnih mogućnosti rošada unutar izdanja EPH koje bi ih osvježile. U godinu i po dana, jedina mjera koja nam se ponudila je administrativne naravi, pa je već time u suprotnosti s prirodom novinarstva: osnivanje Agencije. Budući da smo o našem stavu o smislu i učincima pretvaranja novinara «SD» u agencijske novinare više puta službeno izvijestili Upravu EPH, ovaj put možemo samo dodati da nitko od predstavnika Vlasnika dosad nije ponudio argumente kojim bi nas razuvjerili u točnost naših stavova.

Ovdje,  konačno, dolazimo i do razloga za zaoštravanje odnosa između «Slobodne» i njezinih vlasnika. Šokirani smo činjenicom da vrh EPH-a, dakle ljudi iz medija koji bi po definiciji trebali štititi pravo na slobodu govora, sindikalnog udruživanja i javnog istupanja, na najbrutalniji način i uvođenjem represivnih mjera,  reagira na pristojne i legalne metode borbe sindikalnog članstva protiv Agencije. Najave preslušavanja stenograma emisija u kojima su istupali naši predstavnici, uvođenje apsurdnih mjera kontrole rada i učinka novinara, istrage o vezama SDP-a i sindikalnog članstva,  netočne identifikacije navodnih vođa otpora po kuloarima, metode su  o kojima bi  EPH-ovi novinari s gnušanjem izvještavali da se radi o tijelu državne uprave ili nekom drugom poslodavcu.  Ovo je jako opasan teren, a kada biste s naše strane naišli na zastrašeno klimanje glavom, izgubili biste novinare.

Na koncu, pitanje opasnosti od vladavine EPH u hrvatskom medijskom prostoru. Po nama, jedini način očuvanja struke i ugleda carstva EPH koje nakon kupnje «Slobodne» eksplicitno i bez distance štiti ugled onoga koji je kupnju omogućio, je upravo očuvanje različitosti «SD»-a. Ovaj trenutak,  ona je različita od drugih izdanja EPH jedino po tome što još intenzivnije podređuje struku politici i - nešto manje - profitu, uglavnom kroz forsiranje «žutih» i estradnih tema. Prema našim informacijama, upravo zbog toga izloženi smo nezapamćenom broju sudskih tužbi, zbog kojih na koncu prijeti opasnost da podignutu tiražu isplatimo na ime raznoraznih duševnih boli.

Na koncu, nemamo nikakvog sentimenta prema novini kakva se radila zadnjih 15 godina, ali ne pristajemo da je jedino rješenje da se ona do kraja zgazi. «SD» je u svojim najboljim danima bila najbolja i najčitanija ex-jugoslavenska novina, većina današnjih poznatih novinarskih imena upravo je tu bila na vrhuncu karijere,  a ključ toga bio je upravo u dalmatinskoj dislociranosti od državnih i medijskih centara moći i subverzivnosti. Naša je ideja da se vratimo na to mjesto, umjesto da odemo još dalje, u Dugopolje.

Apeliramo na Upravu EPH da uspostavi profesionalni odnos sa novinarima i sindikatima «Slobodne Dalmacije», bez zastrašivanja, uvođenja disciplinskih mjera neprimjerenih novinarskom zanimanju i bez omalovažavanja tradicije našeg lista. Uvjereni smo da zajedno i u dobroj vjeri možemo doći do boljih rješenja za struku, zaposlenike i plasman «Slobodne» na hrvatskom medijskom tržištu.