Biografija Smoje i još mnoge druge ...

Božidar Alajbegović

13. srpnja 2004.

Biografija Smoje i još mnoge druge ...

Bez podrške i pomoći teta Lepe koju sam redovito privodio na “saslušanja” knjige nikada ne bi bilo, izjavio je to Ivica Ivanišević, autor prve u nizu biografija zaslužnih Hrvata, pothvata nakladničke kuće Vuković i Runjić. Ovdje je riječ o osebujnom životopisu Miljenka Smoje, a očekuju nas još i Andrić u Jergovićevoj “režiji“, te Matoš, Tuđman,

Zagrebačka nakladnička kuća Vuković i Runjić do sada je prvenstveno bila poznata po odličnom izboru inozemnih beletrističkih naslova (Rushdie, Tournier, Llosa, Murakami ...). Katalog svojih izdanja odlučili su proširiti edicijom Biografije, u kojoj kane objavljivati životopise znamenitih Hrvata koje će pisati domaći publicisti i književnici.

Tako će u prvom kolu edicije objaviti biografiju A.G.Matoša koju piše Zdravko Zima, biografiju Ive Andrića napisati će Miljenko Jergović, životopis Marije Jurić Zagorke upravo dovršava Julijana Matanović, a biografiju Franje Tuđmana piše Davor Butković. Knjiga koja otvara rečenu ediciju je biografija Miljenka Smoje koju je napisao splitski novinar Ivica Ivanišević, i knjiga bi se već za par tjedana trebala naći u knjižarama.

Urednica edicije i suvlasnica izdavačke kuće Vuković i Runjić Milana Vuković Runjić u subotnjem (10.07.) Novom listu naglašava kako je Smoje bio jedno od prvih imena koje im je palo na pamet kada su razmišljali o novoj biblioteci. "Ne samo zato što je Smoje jedinstven autor, već i zato što nas je brinulo što se o njemu tako malo pisalo i govorilo u razdoblju nakon njegove smrti. Žalosno je što se o Smoji do sada nije ispisalo more literature, znanstvenih radova, što se njegov rad ne izučava po fakultetima". Milana je vrlo zadovoljna Ivaniševićevim tekstom i tvrdi kako je iz njega doznala na koji su način nastajali Smojini tekstovi, koliko je pritom pušio, beštimao i obilazio konobe, premda nikada nije bogzna koliko jeo. Osobito je živo Ivanišević opisao Smojino djetinjstvo o kojem nisam mnogo znala, te Split mladoga Smoje, koji, bez obzira na životne teškoće, zaista budi nostalgiju.

Milanu osobito veseli što se Ivanišević nije libio istražiti svaki zakutak Smojina života, razgovarati s njegovom suprugom, kolegama i prijateljima, tako da je prizor koji knjiga pred nama otvara – Smojin život – gotovo nalik nekom nastavku Velog mista, ali ovoga puta sa Smojom u glavnoj ulozi. Autor Smojine biografije, već spomenuti Ivica Ivanišević tvrdi kako bez podrške i pomoći tete Lepe (Smojina supruga, op.a.) koju je redovitim razmacima privodio na “saslušanja” i od nje crpio koliko konkretne informacije, toliko i “šug” za priču o jednom sasvim osebujnom životu, knjige nikada ne bi niti bilo. Uz nju, od velike su mu pomoći još bili i Feđa Klarić, doajen foto-službe Slobodne Dalmacije i dugogodišnji nerazdvojni Smojin kumpanjo, ali se neprocjenjivo korisnim pokazao i pozamašni intervju što ga je za Feral Tribune vodio Boris Dežulović, pred sam kraj Smojina života.

Dakle, pred nama je jedna nova, vrlo zanimljiva edicija izdavačke kuće Vuković i Runjić, koja će, uvjeren sam, izazvati mnogo pažnje. S razlogom, naravno.