SLOVENIJA NAGLO NAPRIJED: Izglasali bračnu jednakost nezabilježenu u Istočnoj Europi!

Ana Benačić

4. ožujka 2015.

SLOVENIJA NAGLO NAPRIJED: Izglasali bračnu jednakost nezabilježenu u Istočnoj Europi!

Slovenski parlament, na prijedlog Združene levice, usvojio je u utorak izmjene Zakona o braku i obiteljskim odnosima (iz 1976. godine) na način da je promijenio definiciju braka u zajednicu dviju osoba. Izmjene uvode pravo na izvanbračnu zajednicu za istospolne parove na jednak način kao za heteroseksualne parove. Omjer glasova u Parlamentu je bio 51:28. Navedene izmjene osiguravaju jednaka prava za sve parove, vjenčane i one koje žive u izvanbračnim zajednicama, uključujući pravo na zajedničko posvajanje djece. Slovenija je nedavno, za razliku od Hrvatske koja je referendumom o izmjeni Ustava spriječila bračnu jednakost, usvojila zakonske izmjene kojima je eksplicitno definirano da se o pitanjima ljudskih prava ne smije odlučivati na referendumu.

Povodom izglasane bračne jednakosti u slovenskom parlamentu, lezbijska grupa Kontra i udruga Rišpet uputile su čestitku sličnim udrugama u susjednoj nam zemlji na izborenoj ravnopravnosti za sve parove. Organizacije za prava lezbijki i gejeva ŠKUC LL i Magnus prvi puta su javno zatražile bračnu jednakost još 1997. godine.

"Bračna jednakost ima veliko značenje za istospolne parove u Sloveniji koji će konačno moći uživati zaštitu svog obiteljskog života ravnopravno s raznospolnim parovima. Također, ovo je velik korak i za sve zemlje u regiji, uključujući i Hrvatsku gdje istospolni parovi ne uživaju pravo na brak i jednaku zaštitu obiteljskog života, osobito vezano za posvajanje djece", navodi se u čestitci koju potpisuju Sanja Juras, koordinatorica Kontre te Ljubica Lipanović, koordinatorica Rišpeta – LGBT udruge Split.

U svjetlu usvajanja ovih važnih izmjena u Sloveniji, Kontra je zatražila od Vlade Republike Hrvatske, koja trenutno radi na novom prijedlogu Obiteljskog zakona, da omogući istospolnim parovima pravo na posvajanje djece na jednak način kao što je osigurano kroz Obiteljski zakon za raznospolne parove.

"Na taj način bi djeca koja već žive u istospolnim obiteljima imala jednaku zaštitu kao djeca koja žive u raznospolnim obiteljima, a velik broj djece koja žive u domovima za nezbrinutu djecu bi dobila priliku za topli dom", navode.

Zagreb Pride udruženje također je pozdravilo ovu odluku, optimističnim riječima: "Slovenija je ovim zakonom učinila korak naprijed u LGBT ravnopravnosti kakav još nije viđen u Istočnoj Europi!"

Svi dobivaju, nitko ne gubi

"Usvajanjem ovog zakona konačno je ukinuto neustavno i diskriminatorno stanje. Ovom se odlukom Slovenija po pitanju ljudskih prava svrstala među napredna, demokratska i tolerantna društva, koja već imaju uspostavljenu jednakost između heteroseksualnih i istospolnih parova", navodi Združena levica u svom priopćenju povodom "odluke kojom dobivaju svi, a nitko ne gubi". Navode i da je na ovaj način omogućeno izjednačavanje temeljnih društvenih, ekonomskih i legalnih prava, koja su do sada nepravedno bila pružena samo heteroseksualnim parovima. Među njima su, nastavljaju, pravo na odsustvo s posla zbog bolesti partnera, pravo na naknadu dohotka zbog uzdržavanja i njege člana obitelji, pravo na zdravstveno osiguranje za bračnog druga i slično. 


"Dva cilja" gayeva (FOTO: Facebook/Združena levica)

"Ovaj zakon donesen je previše kasno. Njegovo usvajanje je rezultat debate koja je trajala više od 20 godina", navodi ZL, izražavajući na kraju i žaljenje što svi zastupnici u parlamentu nisu glasali za njihov prijedlog, budući da se njime heteroseksualnim parovima ne oduzima niti jedno pravo. 

Slovenija je na ovaj način postala jedanaesta zemlja u Europi koja je izjednačila pravo na brak i posvajanje djece. Naravno, zbog toga nisu svi sretni. Dok Euronews izvještava da je za vrijeme glasanja u slovenskom parlamentu ispred zgrade protestirala manja grupa ljudi, hrvatska udruga U ime obitelji preko svog internetskog glasila navodi da se radilo o masovnom protestu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay