SPLITSKA SREDNJOŠKOLKA, EUROPSKA PRVAKINJA U MATEMATICI : Zašto volim matematiku

Ana Strikić

30. srpnja 2015.

SPLITSKA SREDNJOŠKOLKA, EUROPSKA PRVAKINJA U MATEMATICI : Zašto volim matematiku

Matematika vam nije toliko različita od logike, dapače one su jako slične. Možda se ne čini uvijek tako, ali matematika je (ako ćemo banalno i logički parcijalno protumačeno) zapravo logika u brojevima i geometrijskim likovima. Ne možete je samo sjesti i naučiti, morate je vježbati, ali najbitnije od svega morate logički doći do odgovora. Čak i ako ne znate rješenje, dobar logičar s izrazitim poznavanjem matematičkih teorema, poučaka i raznih pravila može, pod pretpostavkom da se trudi riješiti zadatak, to i napraviti.

Tu sam teoriju sama vidjela na djelu još u osnovnoj školi. Naime, kako sam od četvrtog razreda osnovne redovni sudionik visokih razina natjecanja iz matematike uočila sam da zapravo i ne trebam znati najlakši postupak kako bih došla do rješenja, već moram samo znati sva pravila koja moram ispoštovati i sve teoreme koje mogu primijeniti. Zato i volim matematiku. 

EUROPSKI PRVACI U MATEMATICI: Dvoje hrvatskih učenika na krovu Europe

Dođete na hrvatski, gramatika je takva kakva je i nikakva drugačija, na povijesti, drugi svjetski rat je počeo 1939. godine i to morate točno zapamtiti, ali matematika je druga priča. U njoj možete eksperimentirati, s njom se možete igrati, nju možete istraživati i zapravo je primijeniti u puno situacija. Možete prepoznati matematičke oblike svugdje oko sebe, možete osjetiti razna modeliranja broja populacije, zaraze, rasta i pada dionica koje računa matematika, možete u kupovini izračunati koliko vam novca treba za kupiti hranu, možete u društvenim igrama izračunati kolika je vjerojatnost da ćete pobijediti.

Matematika
Matematiku volim jer je logična, zabavna i s njom se može igrati (FOTO: Petr Rosbjerg/Flickr)

Upravo sam se time bavila i ja na međunarodnom natjecanju u Ateni ove godine. Pokazala sam svima kako funkcionira vjerojatnost i kako nije baš najisplativije vjerovati svakome s novom igrom. Tako ovaj put meni nije bilo dobro vjerovati. Naime, smislila sam igru s dva igrača i tri kocke takve da što god prvi napravio, drugi ima nešto što se u matematici zove pobjednička strategija. Igra se tako da je svakom igraču cilj uzeti kocku za koju smatra da u deset bacanja ima veće šanse za dobiti veći broj. Međutim, koju god kocku prvi igrač izabere, drugome ostaju dvije od kojih jedna s velikom vjerojatnošću pobjeđuje. Tu temu matematičke vjerojatnosti unutar igre sam morala dokazati publici unutar tri minute na savršenom engleskom jeziku. 

Da završim, matematiku volim jer je logična, zabavna i s njom se može igrati. Ne morate je 'štrebati', morate je samo razumjeti i znati primijeniti. Matematika opisuje svijet oko nas i kako jedan moj prijatelj voli reći: „Matematika je sve što nas okružuje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/A.Strikic

Osamnaestogodišnja Ana Strikić maturantica je splitske Treće gimnazije i prošlotjedna pobjednica Europskog matematičkog natjecanja u Ateni. Članica je udruge Mladi Nadareni Matematičari "Marin Getaldić", u čijem je ljetnom kampu i mentorica. Sudjelovala je na mnogim natjecanjima, uključujući i Hrvatsku Matematičku Olimpijadu zbog koje ima izravan upis na PMF u Zagrebu koji na jesen planira pohađati. Ujedno je i gošća rubrike "Mladi pišu" u sklopu projekta "Neki novi klinci", koji je nastao uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.