SPREGA FARMACEUTSKE INDUSTRIJE I LIJEČNIKA: Uzimali mito da bi pacijentima propisivali nepotreban lijek

I.F.

27. listopada 2017.

SPREGA FARMACEUTSKE INDUSTRIJE I LIJEČNIKA: Uzimali mito da bi pacijentima propisivali nepotreban lijek

Ono što je u Hrvatskoj već godinama javna tajna i u Sjedinjenim Američkim Državama isplivalo je na površinu. Radi se o sprezi farmaceutske industrije i liječnika, koji uzimaju mito kako bi pacijentima propisivali lijek baš određene farmaceutske kuće, čak i ukoliko taj lijek nije neophodan.

Svjetski mediji od jučer ne prestaju pisati o velikoj aferi koja je izbila nakon što su američke vlasti potvrdile kako je uhićen John Kapoor, utemeljitelj i izvršni predsjednik farmaceutske kompanije Insys Therapeutics. Ovaj milijarder, indijskog porijekla, uhićen je u svom domu u Phoenixu, u saveznoj državi Arizoni, pod optužbom da je osmislio i predvodio opsežnu „operaciju“ u kojoj se podmićivalo liječnike kako bi prekomjerno propisivali Subsys, snažan lijek protiv bolova.

Liječnike se podmićivalo raznim naknadama, večerama, organiziranjem zabava, ali i gotovinom, kako bi svojim pacijentima propisivali lijek kompanije Insys Therapeutics. Radi se o lijeku protiv bolova na bazi fentanila koji izaziva ovisnost, a koji je namijenjen isključivo pacijentima koji boluju od raka. Navodno je do uhićenja dovela višegodišnja istraga, tijekom koje je nadzirano više od desetak uposlenika Insys Therapeuticsa. Osim toga, vlasti tvrde da je tvrtka smišljeno varala i osiguravajuće kuće kako bi nadoknadile troškove nabave lijeka. 

John Kapoor
Uhićeni Jogn Kapoor (SCREENSHOT: YouTube)

„Oni koji lijekove protiv bolova kod slučajeva raka, lijekova koji izazivaju ovisnost, prodaju pacijentima koji nemaju rak, jednaki su uličnim preprodavačima droge“, izjavio je specijalni agent FBI-a, Harold Shaw, dok zamjenik tužitelja savezne države Massachusetts, William Weinreb, tvrdi da ova optužnica pokazuje da se vlasti hvataju u koštac s problemom na puno razina. Inače, američki predsjednik Donald Trump jučer je upravo problem zloporabe opijata proglasio prioritetom na području zdravstva u SAD-u.

Kapoorova obrana poručila je kako će pobiti sve optužbe, a u njegovoj kompaniji nisu željeli komentirati uhićenje. Cijela afera odmah se odrazila i na dionice tvrtke, pa su tako dan nakon što se doznalo za uhićenje Kapoora, dionice Insys Therapeuticsa pale za preko 20 posto

Bloomberg rezimira kako je ono što je započelo s prekomjernim propisivanjem lijekova protiv bolova kasnih devedesetih postalo utrkom proizvođača kako bi „uvalili“ što više svojih lijekova te da uhićenje Kapoora može dovesti i do optužbi protiv daleko većih igrača nego što je to kompanija Insys Therapeutics. 

Subsys
Subysys u spreju (SCREENSHOT: YouTube)

Još ovoga ljeta Insys Therapeutics je potvrdio ulagačima kako su u sklopu nagodbe platili više milijuna dolara kako bi riješili istrage uz svoj lijek Subsys, dok su se lani pod optužbom našla i šestorica visoko rangiranih menadžera ove tvrtke. 

Ovog tjedna liječnik iz Rhode Islanda priznao je da je uzimao mito od ove kompanije, a ranije ove godine, dva su američka liječnika osuđena na više od 20 godina zatvora jer su uzimali mito od farmaceutskih tvrtki kako bi nepotrebno propisivali lijekove na bazi fentanila.

U Hrvatskoj je prije četiri godine više od 360 osoba, među kojima je bio i veliki broj liječnika, optuženo za davanje i primanje mita od tvrtke Farmal. Radilo se o najmasovnijoj optužnici u povijesti hrvatskog pravosuđa, koja je rezultirala nizom nagodbi i uvjetnih kazni ili novčanih kazni i kazni rada za opće dobro. Za razliku od tog slučaja, Kapooru i Insys Therapeuticsu prijete teške kazne zatvora i novčane sankcije od kojih se kompanija možda nikada ni ne oporavi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com