Sreća prati sretne!

Ivor Car

15. prosinca 2002.

Sreća prati sretne!

Jeste li mezimac pojave koju uobičajeno nazivamo srećom? Ukoliko i jeste, sigurno niste u tolikoj mjeri u kolikoj sreća mazi junaka ove novice, naravno pod uvjetom da se hrpetina novca uopće može nazvati srećom. Ustvari, primjer našeg junaka najprije bi se mogao usporediti s bankarstvom, jer uloženi novac se vratio, i to s kamatama!

Neke ljude sreća prati na nevjerojatne načine. Jedan od takvih ljudi je Angelo Gallina, čovjek koji je u jednom danu dva puta dobio na lutriji, i to ne neku siću, već prave pare, čak šta više, paretine. Prvo je dobio jackpot u iznosu od 17 milijuna dolara lutrije  SuperLotto Plus, a nakon toga nešto manju nagradu na Fantasy 5, no ipak za većinu nas basnoslovnu cifru od 125 000 dolara. Za početak, sretnik kaže kako će si kupiti novi automobil i kuću za svoju već odraslu djecu. Osim toga odlučio je okušati sreću i u popularnom kockarskom raju, Renou. U svakom slučaju izgleda kako njemu crna mačka nije prešla preko puta!
Službeno je procijenjeno kako je vjerojatnost za dobitak jackpota SuperLotto Plusa bila 1 naprema 41 milijun, te nešto veća na natjecanju Fantasy 5, 1 naprema 575 tisuća. Izračunavanje vjerojatnosti da jedna osoba dobije obje nagrade u istom danu zahtjeva mnogo kalkulatora na kojima bi bilo ispisano mnogo nula. To bi bilo otprilike 1 naprema 23 trilijuna, kaže nam gospodin Orkin, profesor statistike na kalifornijskom državnom sveučilištu u Haywardu. Pronašavši pravi kalkulator na koji može stati mnogo znamenki i mi u Lupigi dobili smo sličan rezultat, a to je, ukoliko smo dobro prepisali nule, 23 575 000 000 000.
No ovaj umirovljeni strojar željezničke kompanije Southern Pacific, Angelo i njegova supruga Maria čisti su primjer kako ipak ima nešto u onoj toliko puta spominjanoj izreci – ako ne igraš nećeš ni dobiti. Naime, ovaj bračni par već više od dvadeset godina kupuje dvadesetak listića dnevno, pa izračunajte koliko su do sada potrošili novaca, oni kažu negdje oko 600 dolara mjesečno. Upravo to zabrinjava neke američke sociologe, zaposlene u brojnim udrugama protiv kockanja, koji smatraju kako će sada u SAD-u doći do svojevrsne ovisnosti o kocki, jer sada će se masa igrača i neigrača okuražiti i po ovom sistemu igraj često - igraj puno, donijeti znatne prihode vlasnicima raznoraznih "igraonica na sreću".  Za razliku od njih jedan anketirani polu-umirovljenik, kaže kako ga primjer Gallinovih nikako neće povući. On troši samo na lutriju SuperLotto Plus oko 40 dolara tjedno, te kaže kako ga taj tempo neće "ubiti". Ukoliko izračunamo da je 40 dolara negdje oko 300 kuna, saznajemo da ovaj anketirani polu-umirovljenik troši samo na lutriju jednu natprosječnu hrvatsku mirovinu, i to mu nije puno! Za kraj nam oni iz onih spomenutih udruga nabaciše par osnovnih kockarskih simptoma:

-          trošite više nego što se imate

-          previše vremena zanemarujete obitelj

-          krijete srećke od obitelji

Ukoliko poznajete nekoga tko pati od ovih "boleština" i još je k tome svaki dan u kladionici, smjesta ga prijavite u najbližu stanicu za psihološku pomoć!