Čovjek sa "svinjskim cipelama"

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Čovjek sa "svinjskim cipelama"

Čovjek sa "svinjskim cipelama" uzrokovao je velike probleme jednom sidnejskom hotelu i to u dva navrata. Prvi put kada se zapio u hotelu, pa su ga konobari odbili posluživati i dalje, jer nema cipela. On im se odlučio osvetiti, tako što je na noge stavio svinjske odreske i umastio cijeli pod, zbog čega je nedužan lik pao i slomio ruku. Drugi put bio je kada je ovaj nedužni podnio tužbu za nadoknadu tjelesnih povreda.
Napokon je poznat epilog afere poznate kao cipele-svinjski odrezak. Cijela stvar se dogodila u Sydneyu još u studenom 1997. godine. Naime, gost koji se zapio u sidnejskom hotelu Jannali Inn, nije više mogao naručiti svoje piće, budući da na nogama nije imao cipele. Konobari su ostali hladnokrvni te su bosonogom rekli kako si mora nabaviti cipele i da će tek onda moći dobiti svoju narudžbu. Nakon nekog vremena gost se vratio s improviziranim cipelama, bolje rečeno na nogama je imao svinjske odreske, koje je dobio kao nagradu na lutriji. Sve to i ne bi bio problem da se pod nije zamastio, usljed čega je postao klizav, što je pak završilo padom skroz nekog drugog tipa. Upravo taj tip se odluhio poduzeti tužbu, jer eto on je samo tu igrao bilijar i baš kad je krenuo čestitati svom protivniku, okliznuo se, pao i slomio ruku.
Parnica je završena u četvrtak, pri čemu je okružni sudac dosudio odštetu od 60 000 australskih dolara (33 000 eura), koliko hotel mora isplatiti nesretnom bilijaristi. Tužitelj je zahtjevao 416 000 australskih dolara, a tužio je obje strane. Uprava hotela pokušala je krivicu prenijeti na čovjeka s cipelama od svinjskih odrezaka, ali u tome nisu uspjeli, jer je sud utvrdio njegovu potpunu neodgovornost za ovu nesreću. Odgovornost leži na osoblju hotela kojemu je dužnost počistiti pod, iako čovjek sa svinjskim cipelama cijele kritične noći nije prestajao hodati po, inače slabo poznatom hotelu.