Sretna ratna 2003. godina

Ivan Kegelj

7. siječnja 2003.

Sretna ratna 2003. godina

Eto, napokon kraj nas projahaše i Sveta tri kralja i dođe kraj uzroku mnoge želučane tegobe u Hrvata - katolika. Dobra stara svakodnevica započela je danas, a kako je dosadna kao i sestra joj iz protekle godine, razmislih što li nas to čeka u (n)ovoj 2003. godini. I, što nas čeka? Na globalnom planu čekaju nas ratovi. Dok američki vojni stroj uvježbava posljednje plesne korake za bal vampira u Iraku, jedan drugi vojni stroj ratom je zaprijetio najmoćnijoj sili svijeta.
Naime, "pitoma" nedemokratska Sjeverna Koreja poručila je u utorak SAD-u da bi ekonomske sankcije protiv Koreje značile rat, te poručila mister Bushu da mu je bolje da sjedne za pregovarački stol. 
Ovakvim stavom urodila je prošlomjesečna zapljena korejskog broda koji je prevozio projektile u Jemen. 
- Takvo piratstvo dio je američke strategije blokade naše države, a takva strategija znači i uvođenje ekonomskih sankcija protiv DNR Koreje. Sankcije, pak, znače rat, a u ratu nema milost, poručili su razigrani korejski komunisti.
Kako neobjavljeni rat između Izraela i onog što je ostalo od Palestine nije nikad niti prestajao, njegov nastavak možemo očekivati i u ovoj godini.
U isto vrijeme na civiliziranom zapadu nastavlja se jedan ogranak rata protiv terorizma. Odjel britanske policije za borbu protiv terorizma u Londonu je u utorak pronašao veću količinu potencijalno smrtonosnog otrova ricina. Otrov je pronađen tijekom operacije u sjevernom dijelu Londona, a policija je uhitila šest muškaraca i jednu ženu, koja je kasnija puštena. Inače, ricin se smatra mogućim biološkim oružjem, odnosno bioterorističkim
agensom, protiv kojeg ne postoji poznati protuotrov. Mala doza može biti smrtonosna, a simptomi su slični prehladi, pa ako imate simptome možda nemate i gripu.
Dakle, mrtvih, osakaćenih i ojađenih neće nedostajati niti u ovoj godini. Ali dobro, neka nam je sretna.