SRPSKA MAFIJA U HRVATSKOJ: Zagreb - raj i pakao srbijanskih kriminalaca

Ivan Kegelj

5. travnja 2012.

SRPSKA MAFIJA U HRVATSKOJ: Zagreb - raj i pakao srbijanskih kriminalaca

Da se hrvatska i srpska mafija vole - to nam je poznato. Na ovom mjestu prenosimo rad Centra za istraživačko novinarstvo iz Srbije, koji govori u kojoj mjeri je procvjetala ova ljubav. Nalaze istrage srbijanskih novinara najtoplije preporučujemo i hrvatskoj policiji. Ukoliko uhvate vremena nakon lova na bicikliste, bilo bi lijepo da se pozabave i ovim problemčićem. Elem, donosimo jedan link na profil srbijanskog kriminalca Luke Bojovića, na kojem se nalazi i popis njegovih suradnika koji su operirali u Hrvatskoj.

 

NUNS Centar za istraživačko novinarstvo, u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project, objavljuje onlajn profil Luke Bojovića sa više od 50 dokumenta, uključujući i preko hiljadu strana sudskih spisa o Bojoviću i njegovim saradnicima, kao i dokumentaciju o Bojovićevim kompanijama koje se nikada nisu pominjale u medijima.

Kompanije

NUNS CINS je otkrio da je Bojović, preko svog bliskog saradnika Cvetka Simića, ubijenog 2010. u Zagrebu, bio vlasnik kompanije “TAEDA”, osnovane 2006. u Zagrebu, kao i kompanije “TAEDA GROUP LLC”, osnovane 2009. u Delaveru (of-šor zona u Sjedinjenim Američkim Državama). Obe kompanije su imale istoimena predstavništva u Beogradu. U beogradskom ogranku hrvatske firme, Luka Bojović je čak i lično bio imenovan kao direktor.

Kriminalna biografija Bojovića i njegovih saradnika

U sudskim spisima koje objavljujemo se može pročitati bogata Bojovićeva krivična biografija. U javnosti nije poznato da je Bojović, pre spektakularnog hapšenja 2007. godine zbog posedovanja pištolja i falsifikovanja isprava, više puta bio optuživan i osuđivan za dela neovlašćenog nošenja oružja, prinude, falsifikovanja, nasilničkog ponašanja i napada na zatvorskog stražara.

Ova dokumenta su puna zanimljivih, do sad neobjavljivanih detalja. Na primer, Bojović je 2002. godine optužen da je u prostorijama beogradskog Zoološkog vrta (Lukin otac, Vuk Bojović je direktor vrta od 1986. godine), uz pomoć dva saradnika, palicom prebio izvesnog Mirka Elezovića, oteo mu 7.200 evra, a zatim mu pretio da povuče tužbu koju je podneo protiv Lukinog prijatelja. Bojović i njegovi saradnici su bili optuženi iste godine, ali je zbog suviše dugog suđenja, predmet 2008. proglašen zastarelim.

Zanimljivo je i da je Bojović novembra 1995, kada ga je nevenčana supruga posetila u zatvoru, udario zatvorskog čuvara jer je bio iznerviran što je ovaj prekidao njihov razgovor, opominjujući ih da ne smeju razgovarati o optužbama protiv Bojovića (tada mu se sudilo za nošenje oružja, koje su policajci našli avgusta 1995. kada su ga pretresli u kockarnici). Nakon ovoga, grupa stražara je uhvatila Luku u hodniku zatvora, vezala ga lisicama i udarala palicama dok nije pao u nesvest. Bojović je zbog napada na stražara osuđen na tri meseca zatvora.

Profil Luke Bojovića pogledajte na ovom linku, na kojem se nalaze i imena njegovih operativaca koji su radili u Hrvatskoj.

http://www.reportingproject.net/PeopleOfInterest/profil.php?profil=11

Lupiga.Com via www.cins.org.rs