SUĆUT ZA KENIJU (FOTO): Ležali nepomično 147 sekundi za ubijene kolege

Ana Benačić

16. travnja 2015.

SUĆUT ZA KENIJU (FOTO): Ležali nepomično 147 sekundi za ubijene kolege

Studenti Zagrebačkog sveučilišta načinili su milenijsku fotografiju povodom pokolja kolega koji se desio početkom mjeseca na sveučilištu u kenijskoj Garissi. Jeziv prizor mladih ljudi koji leže razbacani po betonu na Trgu maršala Tita zaustavio je brojne prolaznike oko 14 sati. Performans je simbolično počeo točno u 14 sati i 7 minuta, s ciljem da se u hrvatskoj javnosti probudi svijest o grozotama koje se događaju nešto dalje od njihovog kućnoga praga, ali i da bi se poslala poruka podrška obiteljima i prijateljima poginulih 2. travnja u Garissi. Prenosimo i manifest današnjeg događaja, a pozivamo vas i da vidite milenijsku fotografiju koju je načinio Šime Strikoman.

Sama najava Studentskog zbora Zagrebačkog sveučilišta izazvala je snažne reakcije u javnosti, koja je mahom podržala ovaj potresni performans. "147 sekundi za Keniju" trebao bi dobiti svoje inačice i izvan Zagreba. Studentski zbor je u komunikaciji s Europskom studentskom unijom nastojao inicirati sličan način obilježavanja tragedije i u ostatku Europe, ali i u drugim gradovima u Hrvatskoj, u čemu su im se pridružili studenti iz Pule

Kenija
"147 sekundi za Keniju" (FOTO: Lupiga.Com)

Sveučilište u Garissi, na kojemu se 2. travnja dogodila tragedija, ostaje zatvoreno do daljnjega. Više od petsto preživjelih studenata napustilo je taj grad nakon divljačkog napada somalske islamističke skupine Al Shabaab, a zbog stravičnog šoka psihološku su pomoć zatražile stotine ljudi. Otkrilo se i da je jedan od napadača sin dužnosnika kenijske vlade.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu zato je organizirao performans kojem je cilj skrenuti pozornost na tragediju i studentske žrtve terorizma, senzibilizirati javnost i potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji i kontekstu sukoba u kojemu se tragedija dogodila. 

"Hrvatska je tog dana pričala o spaljenoj zastavi, pregovorima o iranskom nuklearnom programu, zabrinutim mljekarima na sastanku kod predsjednice i odlasku glasnogovornika vladajuće stranke u Hrvatskoj", naveli su studenti u svojoj kritici, koja je ujedno i poziv na sudjelovanje u performansu. One koji nisu u prilici da dođu na Trg maršala Tita u Zagrebu, pozvali su da u 14:07 sati prekinu svoje akademske obaveze i sa 147 sekundi šutnje odaju počast žrtvama. Nakon performansa objavili su i manifest događaja na hrvatskom i engleskom jeziku, koji možete pročitati u nastavku.

Manifest studenata "147 sekundi za Keniju"

Oni su bili sinovi i kćeri, braća i sestre, djeca i prijatelji. 

Oni su bili baš kao i mi, studenti i sanjari koji su slijedili svoje ambicije u cilju boljeg života. 

Od četvrtka 2. travnja oni su uspomena.

Kenija
Podrška obiteljima i prijateljima ubijenih kolega (FOTO: Lupiga.Com)

Zapamćeni su od obitelji, prijatelja i naroda Kenije kao nevine žrtve napada ljudske sramote.

Napada koji je naciju ostavio potresenih srca, ali nije potresao svijet! 

Tog četvrtka svjetska akademska zajednica izgubila je 147 kolega, narod Kenije izgubio je 147 prilika za bolje sutra, a 147 obitelji izgubilo je svoje najbliže.


(FOTO: Šime Strikoman)

Danas više nego ikad, akademska zajednica stoji zajedno. Izražava suosjećanje. 

Bez dovoljno komunikacije različitost vodi nesporazumu, nesporazum sukobu, a sukob tragediji.

Po čemu se 147 kolega studenata razlikovalo? Po tome što su kršćani?

Kenija
"Kenijska tragedija podsjeća da je sigurnost koju mi uzimamo kao danu drugima luksuz" (FOTO: Lupiga.Com)

Vjerujemo da su rasa, religija, državljanstvo ili orijentacija nevažni kad spominjemo ljudska prava.

Ona su univerzalna, ali nažalost povrediva. 

Kenijska tragedija podsjeća da je sigurnost koju mi uzimamo kao danu drugima luksuz. 

Sjećanju na 147 mlada života nikada ne smije biti dopušteno da izblijedi.

Kenija
"147 života ne pada pred terorom" (FOTO: Lupiga.Com)

Njihova žrtva zadužuje nas postaviti pitanja. 

Zadužuje nas izgraditi svijet u kakvom želimo živjeti. 

A u njemu, budite sigurni, 147 života ne pada pred terorom. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".