Svaka čast

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Svaka čast

Grupa zaljubljenika u neobično okupljenih oko New York Road Runners Cluba je u New Yorku 1976. godine odlučila organizirati nešto po svom ukusu, dakle neobično. Tako bi se mogla sažeti ideja organizacije utrke do vrha Empire State Buildinga. Prosječno vrijeme pobjednika na putu preko 1576 stepenica je negdje oko 11 minuta. U ovogodišnjoj utrci održanoj 05.02. nastupilo je ukupno 164 natjecatelja, od čega 31 natjecateljica koje kreču pet minuta prije muških. Pobjedniku Australcu Paulu Crakeu je trebalo samo 9 minuta i 40 sekundi. Ipak najveći uspjeh, složiti ćete se, postigao je Talijan Chico Scimone, koji se popeo na vrh za 39 minuta, usprkos tome što ima devedeset godina.
Grupa zaljubljenika u neobično okupljenih oko New York Road Runners Cluba je u New Yorku 1976. godine odlučila organizirati nešto po svom ukusu, dakle neobično. Tako bi se mogla sažeti ideja organizacije utrke do vrha Empire State Buildinga, najviše zgrade u New Yorku sagrađene 1920. godine i ako vam se posreći s koje bi vam mogao zamahati King Kong.
Prosječno vrijeme pobjednika na putu preko 1576 stepenica je negdje oko 11 minuta, a tijekom tih 12 minuta natjecatelji se imaju priliku osvježiti na dva punkta s pićima. Na kraju utrke natjecatelji se mogu pohvaliti da su prešli dvije milje stepenica.
U ovogodišnjoj utrci nastupilo je ukupno 164 natjecatelja, od čega 31 natjecateljica koje kreču pet minuta prije muških. Pobjedniku Australcu Paulu Crakeu (čovjek dominira već tri godine, s uvijek novim rekordnim vremenom i jedini je koji se popeo za manje od 10 minuta) je trebalo samo 9 minuta i 40 sekundi, a pobjednici Nijemici Kerstin Harbich trebalo je 12 minuta i 46 sekundi. Uzgred rečeno u ženskoj konkurenciji su nastupile samo dvije ne-Amerikanke. Ipak najveći uspjeh, složiti ćete se, postigao je Talijan Chico Scimone, koji se popeo na vrh za 39 minuta, usprkos tome što ima devedeset godina.
Jednom prilikom sam išao na 17 kat pješice, što bi bilo nekih 200 stepenica (u vrh glave) i sjećam se kako sam počeo odbrojavati koliko još imam do kraja. A kraj nikako nije dolazio.
Možda oni tako vježbaju!