Sve se plaća ...

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sve se plaća ...

Što smo se besplatno vozili-vozili smo se, od sada ćemo se voziti uz plaćanje. Rečenica je to koja se odnosi na vozikanje po autocesti Zagreb-Bregana, odnosno po novoj dionici autoceste Zagreb-Lipovac. Sve to, naravno, u režiji tvrtke Hrvatske autoceste, poznate po gradnji svih svojih projekata točno na vrijeme.

Imamo sreće pa je ova zadnja rečenica uvoda bila netočna, jer da Hrvatske autoceste sve svoje projekte izgrađuje na vrijeme mi bi već neko vrijeme plaćali ceste koje ćemo evo tek sada početi plaćati. 1998. godine na otvorenju radova 13 km duge dionice autoceste Zagreb-Bregana, pokojni predsjednik podsjetio je kako će gradnja biti gotova sredinom 2000. godine i biti će prvi dio golemog projekta Bregana-Zagreb-Dubrovnik, naravno preko BiH.

2002. je godina i iz naših anonimnih izvora saznajemo vjerojatno stvarno buduće stanje. Autocesta Zagreb-Bregana dobiti će naplatne kućice u Bregani, te će sve one koji dođu iz smjera Slovenije dobrodošlicom dočekati naplata autoceste u iznosu koji nam je još uvijek nepoznat. Oni koji pak idu u smjeru Slovenije svoje korištenje ove autostrade plaćati će na istom mjestu, kao i oni koji ulaze u Hrvatsku. Dakle čini se kako ćemo se još uvijek ovom cestom moći besplatno koristiti na način da koristimo dobro poznati nam izlaz za Samobor. No, to će ipak funkcionirati samo u smjeru granice, dok će oni koji iz principa ili nekog drugog razloga ne žele plaćati cestu, svog ljubimca natjeravati preko drndavih i nikakvih cesta.
Što se tiče autoceste Zagreb-Lipovac, napravljena je nova dionica, od Velike Kopanice do Županje, zbog čega će korisnici ove, inače najskuplje ceste kod nas, imati priliku stanjiti svoj novčanik na novim naplatnim kućicama i to: Slavonski Brod-istok i zapad, Velika Kopanica, Babina Greda, te onaj posljednji u Županji, nakon kojega vas čeka obična cesta. Do sada se cesta naplaćivala samo do kućica u Slavonskom Brodu-zapad. Nikako vam ne preporučujem da izbjegavate ovu autocestu, ukoliko idete na duži put, jer zasigurno ćete ostaviti više para brojnim murjacima koji vas iščekuju diljem stare ceste.
Ukoliko imate jaku želju za još malo besplatne vožnje ovim dionicama, još uvijek stignete, cestarina se naplaćuje tek od 1. srpnja. Dakle imate još dva dana.