UMJESTO GOVORANCIJE OD 29 SATI: Kaos u talijanskom parlamentu, prema kojem su rasprave u Saboru obična sapunica

Mladen Barbarić

31. siječnja 2014.

UMJESTO GOVORANCIJE OD 29 SATI: Kaos u talijanskom parlamentu, prema kojem su rasprave u Saboru obična sapunica

"Ne vraćamo se u dvoranu mirno!", grme sljedbenici kontroverznog Giuseppea Grilla, čelnika talijanskog „Pokreta 5 zvijezda“. Potom je u Donjem domu talijanskog parlamenta nastao potpuni kaos, prema kojem žučne rasprave i populistička prepucavanja u Hrvatskom Saboru izgledaju sasvim benigno. Ovakve prizore ne pamte ni talijanski birokrati koji u parlamentu rade desetljećima. Neki su se žalili na fizičke ozljede, a sama predsjednica Zastupničkog doma spašavala se bijegom u svoje kancelarije gdje su je blindiranu držali pod ključem. Sve je krenulo nakon što je „giljotinom“ spriječena govorancija zastupnika koja bi potrajala više od 29 sati.

Dovoljno je na ulici pogledati talijanske karabinjere odjevene u odijela skrojena kod Versacea pa posumnjati kako je riječ o jednoj cirkuskoj državi. Ako u istom tjednu vidite i snimke iz državnog parlamenta, svaka sumnja vam je otklonjena. Dok se Europa brine što će sa Ukrajinom gdje građani zauzimaju vladine zgrade, u Italiji su već stigli u parlament gdje su zastupnici M5S blokirali rad napravivši rijetko viđeni kaos koji ne pamte ni birokrate što tamo rade desetljećima.

Obećavamo bitku. Štoviše, objavljujemo rat! Tako interpretira La Repubblica akcije „Pokreta 5 zvijezda“ kontroverznog Giuseppea Grilla koji od utorka navečer Donjem domu talijanskog parlamenta ne da mira.

"Ne vraćamo se u dvoranu mirno!", grme sljedbenici Grilla odlučni da blokiraju bilo kakve procese u parlamentu dok se ne poništi glasanje od utorka. Naime, mjesecima se u Italiji lome koplja oko spornog dekreta koji je još lani isposlovao Silvio Berlusconi uvjetujući podršku tada aktualnoj vladi donošenjem ovog dekreta koji je u utorak munjevito odobren uz, kako tvrde u M5S,  pogodovanje Središnjoj banci na štetu građana.

Kako bi izbjegla opstrukcije koje su najavili i omogućila izglasavanje zakona predsjednica Zastupničkog doma Laura Boldrini pozvala se na "giljotinu", instrument kojim se izbjegava suvišna rasprava kako bi zakon mogao biti donesen u legalnom roku, koji je u ovom slučaju bio danas u ponoć. Tako je praktički onemogućila raspravu za koju se javilo više od stotinu zastupnika što bi bilo preko 29 sati govorancija čime bi se probio rok za izglasavanje samog zakona. Takav su pak scenarij u M5S doživjeli kao zabranu govora što je isprovociralo totalni kaos kojem se ne vidi kraj.

Neki su se žalili na fizičke ozljede, sama predsjednica Zastupničkog doma spašavala se bijegom u svoje kancelarije gdje su je blindiranu držali pod ključem dok je zastupnik Forza Italia Francesco Paolo Sisto novinarima prepričao događaj iz aule koji se može čuti samo u mafijaškim filmovima.

"Prišao mi je jedan zastupnik iz M5S kojeg sam tada prvi puta vidio. I zamislite, pitao me imam li djece. Imam, odgovorio sam na što je on uzvratio - lijepo, dobro je to. U nekim drugim okolnostima doživio bi to kao kurtoazno pitanje, ali tamo mi se to nije činilo ni malo prijateljskim", zaključuje parlamentarac.

 

 

 

 

Lupiga.Com