UMJETNOST ULICE: Pogledajte fascinantni prizor 'napada" bojom na Berlin

Vjeran Grković

13. srpnja 2011.

UMJETNOST ULICE: Pogledajte fascinantni prizor 'napada" bojom na Berlin

Je li ovo umjetnost ili vandalizam, pitali su se dežurni kritičari kada je vrlo prometno raskrižje na berlinskom Rosenthaler Platzu, jednog nedjeljnog poslijepodneva u samo jednoj minuti dobilo sasvim novo i vrlo neobično naličje, „zahvaljujući“ angažmanu desetak nepoznatih aktivista na biciklima. Raskrižje su zasuli bojama, a potom su automobili odradili ostatak posla, stvarajući fascinantan prizor. Zašto je Berlin grad kojem još jednom treba skinuti kapu, pogledajte na sljedećem video snimku

Do danas, sa sigurnošću, nije poznato tko stoji iza ove akcije, koja je mnoge građane razveselila, a svijetu Berlin još jednom predstavila kao metropolu ulične umjetnosti. Akcija je odrađena još prošle godine, a nakon što se raskrižje našlo u kaosu jarkih boja pozvana je policija, koja nije znala što zapravo treba raditi u ovakvom slučaju. Na raskrižju prosute boje bile su vodoperive, pa je boja s ulica i automobila nestala već s prvom kišom.

Odgovorni umjetnici o svemu su dobro promislili, tako da su na semaforu vozačima istaknuli obavijest kako boju mogu maknuti s vodom. Nagađalo se da iza svega stoji neka marketinška kampanja, konkretno za model BMW-ovog automobila, s obzirom da je nešto ranije emitirana reklama bavarske tvornice u kojoj su također korištene slične boje. Međutim, to nikada nije utvrđeno, a najvjerojatnije je ipak da je autor fascinantnog projekta umjetnik pod kodnim imenom IEPE koji je sve dogovorio s listom Berliner Morgenpost koji je kasnije u svojoj reklami koristio kadrove snimljene tijekom akcije. Većina stanovnika Berlina zaključila je da više boja ne bi škodilo gradu.


Lupiga.Com