Ups! Bielefeld predgrađe Münchena?

Ivor Car

4. listopada 2004.

Ups! Bielefeld predgrađe Münchena?

Elem, već nekoliko puta smo na ovoj stranici upozoravali na kronični nedostatak obrazovanja kod hrvatskih novinara, napose, onih sportskih. Na svoje nedostatke ovoga vikenda ukazali su nam novinari VIPnet-a koji njemačkog prvoligaša Arminiju smjestiše kojih šestototinjak kilometara jugoistočno, točnije u predgrađe Münchena. I ostadoše živi

Pa kaže … Teško je vjerovati da je grešku u vijesti o događajima u njemačkoj Bundesligi, objavljenoj 3. listopada na stranicama vip.hr, prouzročio bilo kakav lapsus, jer greška se ponavlja na dva mjesta, u uvodu vijesti i, kasnije u samom njenom tijelu. Evo o čemu je riječ:

"Stuttgart je na gostovanju u minhenskom predgrađu (!?!?! op. a.) slavio protiv Arminije te time ostao na bod zaostatka iza vodećeg Wolfsburga.

Dva su susreta 1. njemačke Bundeslige odigrana u nedjelju, a pobjede su ubilježili gostujući Stuttgart protiv Arminije, dok je Schalke pred svojim navijačima bio uspješniji od gostiju iz Bochuma. …

… Stuttgat se iz minhenskog predgrađa (!?!?! op. a.) vraća sa sva tri boda te je tako zadržao priključak za vodećim Wolfsburgom. Vodeći pogodak djelo je Babbela u 43. minuti dok je konačnih 0:2 zasluga Cacaua, koji je mrežu Arminije zatresao u posljednjoj minuti. …"

Što reći na ovo, osim, da München nema predgrađe koje se zove Bielefeld i iz kojeg dolazi nogometni klub Arminia. Bielefeld, iz kojeg zapravo dolazi spomenuti prvoligaš Arminia, je univerzitetski grad na samom sjeveru njemačke savezne pokrajine Nordrhein-Westfalen, s oko 350 000 stanovnika koji se, zamislite, po gradu vozikaju podzemnom željeznicom udaljeni od Münchena točno 591 kilometar.

Možda zvučim sitničavo, uostalom i jesam pakleni sitničar, no mediji su u Hrvatskoj, nažalost, oni koji, ne samo da informiraju, već, na još veću žalost, i obrazuju javnost. Dakle, ništa drugo, tek čestitke nepotpisanom novinaru, kao i njegovom uredništvu koje je dopustilo da spomenuti tekst osvane na VIP-ovoj naslovnici.