Valderrama od sedam tona

Ivor Car

25. studenog 2002.

Valderrama od sedam tona

Sjećate li se njega? Carlosa Alberta Valderrame Palacia El Pibea, jednog od najneobičnijih i najprepoznatljivijih nogometaša koje je zeleni travnjak ikada vidio? Dugo godina sjećat će ga se građani i gosti Santa Marte, koji će svakodnevno imati pred očima golemi spomenik posvećen jednom od najslavnijih Kolumbijaca.
Dugogodišnji kapetan kolumbijske nogometne reprezentacije i jedan od najprepoznatljivijih likova koji je ikada kročio na nogometni teren, Carlos Valderrama ostat će dugo godina upamćen stanovnicima i gostima karipske luke Santa Marta. Naime, Valderrama je u ovom gradu dobio svoj spomenik i to ne bilo kakav spomenik, neku bisticu, poprsje ili nešto slično. Valderrama je dobio spomenik i pol, "spomenčugu", zdanje teško sedam tona i visoko šest metara za izradu kojeg je plaćeno ni manje ni više nego 130 000 američkih dolara. Na svečanom otkrivanju spomenika prisustvovao je i sam Valderrama, koji je izrazio zadovoljstvo vjerodostojnošću spomenika. Izgleda kao ja - rekao je Carlos.
Punim imenom Carlos Alberto Valderrama Palacio "El Pibe" (Dječak) rođen je u kolumbijskom gradu Barranquilla, prije 41 godinu. Dokaz kako Valderrama nije ostao zapamćen samo po svojoj dugoj, gustoj kosi je činjenica kako je dva puta biran za najboljeg nogometaša južnoameričkog kontinenta. Može se pohvaliti kako se našao i na poštanskoj markici svoje zemlje, te kako je sudjelovao na čak tri svjetska nogometna prvenstva, zadnji put 1998. godine u Francuskoj, nakon kojeg se i oprostio od aktivnog igranja nogometa. Trenutno El Pibe igra u američkoj ligi za veterane, a najavio je kako će se dogodine oprostiti i od veteranskog nogometa, i to igrajući za Union Magdalenu, klub koji dolazi iz mjesta gdje Valderrama posjeduje svoj divovski spomenik.