The Axum Obelisk

Ivor Car

14. ožujka 2002.

The Axum Obelisk

Dugogodišnji spor oko etiopskog povijesnoga blaga, 2000 godina starog obeliska kojega su Talijani prije 55 godina odnijeli u Rim gdje se nalazi i danas, je došao svom kraju. Talijani su obećali kako će spomenik visok 26 metara i težak 180 tona vratiti Etiopiji, što je u par navrata i prije bilo obećavano, ali nikada i ostvareno.


Dugo su se Italija i Etiopija sporile oko obeliska, vrijedne kulturne ostavšine Etiopije. Obelisk visok 26 metara, težak 180 tona i star gotovo 2 000 godina, sa sobom su odnijeli talijanski vojnici, koji su se u Etiopiji našli nakon invazije na tu zemlju, uoči drugog svjetskog rata. Trenutno se nalazi u Rimu, ispred zgrade sjedišta UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu, koja je nekada bila "Ministarstvo za talijansku Afriku".
Čini se kako je dugogodišnji pritisak u sklopu čega su potpisivane mnoge peticije upućivane talijanskoj vladi, napokon urodio plodom. Spor bi trebao biti riješen odlukom talijanske vlade kojom je izglasano vraćanje spomenika. Ipak datum kada bi se ovaj, za Etiopiju gotovo povijesni događaj trebao dogoditi, još uvijek nije poznat. Obelisk je trebao biti vraćen još 1998. godine, ali na talijansku sreću i etiopsku nesreću, projekt je otkazan zbog pograničnog rata Etiopije s Eritrejom, a slična stvar se dogodila i 1947. g. kada je također postignut sporazum između dvije države. Izvlačili su se Talijani i na pitanje prijevoza, koje im se činilo opasnim za obelisk, a s čime nisu imali poteškoća onda kada su ga nosili u Italiju.
Dodatnu sol na ranu bacio je talijanski ministar kulture svojim neodmjerenim izjavama. Prvo je izjavio kako je obelisk nakon toliko godina provedenih u Italiji postao pravi Talijan, a potom je i izrazio sumnju kako su Etiopljani nesposobni da bi prikladno održavali obelisk, te kako zbog toga neće biti sačuvan za neke buduće naraštaje. Jedan od etiopskih aduta u tom prepucavanju je činjenica kako je obelisk u svibnju ove godine oštećen, udarom groma koji mu je smrskao vrh. Za Etiopiju je obelisk simbol povijesti, slavnih vremena njihove civilizacije, koji odražava njihovu vjeru.