VELIKODUŠNOST JE ZA BUDALE, A POHLEPA JE DOBRA: Bogati češće krše prometne propise i skloniji su varanju

Mladen Barbarić

22. srpnja 2013.

VELIKODUŠNOST JE ZA BUDALE, A POHLEPA JE DOBRA: Bogati češće krše prometne propise i skloniji su varanju

Ako se domognete značajne količine novca, velika je vjerojatnost da ćete se pretvoriti u beskrupuloznu, bezobraznu, arogantnu i, generalno, neetičnu osobu, zaključak je nedavno dovršenog istraživanja. U studiji se, među ostalim, došlo i do zaključka da vozači luksuznih automobila češće krše prometne propise nego oni u jeftinim vozilima, a iako brojna istraživanja pokazuju kako velikodušnost i volja da pomognete drugome vode ka sretnijem i potpunijem životu pojedinca i zajednice, u društvu i dalje vrijedi stav kako je velikodušnost za budale, dok je pohlepa dobra

Ako se domognete značajne količine novca, velika je vjerojatnost da ćete se pretvoriti u beskrupuloznu, bezobraznu, arogantnu i, generalno, neetičnu osobu, zaključak je nedavno dovršenog istraživanja na kalifornijskom sveučilištu Berkley. Znanstvenici su u 30 studija na tisućama ispitanika diljem SAD-a ustanovili kako postoji očita veza između bogatstva i socijalno neprihvatljivog ponašanja.

Nekoliko činjenica iz istraživanja:

Vozači luksuznih automobila tri do četiri puta češće krše prometne propise od onih u jeftinim vozilima

Imućni ispitanici uzeli su dvostruko više bombona namijenjenih djeci od onih siromašnih ispitanika

Bogati su četiri puta češće varali samo kako bi dobili bonove od 50 dolara

Istraživanje provedeno na Berkleyu pokazalo je i kako politička orijentacija nema veze s ponašanjem. Jednako su postupali i lijevo i desno orijentirani bogataši. Premda brojna istraživanja pokazuju kako altruizam i velikodušnost, kao i volja da pomognete drugome vode ka sretnijem i potpunijem životu pojedinca i zajednice, u društvu i dalje vrijedi stav kako je velikodušnost za budale, a pohlepa dobra.

Jedna od zanimljivijih američkih televizijskih stanica, neprofitni PBS u legendarnom Newshouru napravio je prilog koji toplo preporučamo.

 

 

Lupiga.Com