WE REMEMBER MARJETO: Napustio nas je još jedan član legendarnih KUD Idijota

I.F./A.B

23. kolovoza 2016.

WE REMEMBER MARJETO: Napustio nas je još jedan član legendarnih KUD Idijota

„Otišao je u Ameriku i javljao bi nam se svaki put kada bi produžio vizu. Prvo je dobio vizu na tri mjeseca, pa još na tri, pa potom na još šest … I onda se prestao javljati…“, tako nam je jednom prilikom Sale Veruda ispričao početak američke priče Maria Marietta Dobrića, svojevremenog člana legendarnih KUD Idijota koji se 1984. godine, isprva samo nakratko, dok mu ne istekne viza, zaputio u Sjedinjene Države. No, tamo je ostao više od 30 godina. 

SALE VERUDA – KUD IDIJOTI NISU BILI SAMO BEND: 'Tusta je bio skroman, on ne bi htio ulice ni prolaze'

RIP BRANKO ČRNAC TUSTA: Bez Tuste protiv idiota

Idijoti
Idijoti i Marietto 1995. godine (FOTO: DiegoBosuscoPtica/Facebook)

Marietto, dobri duh pulske rock scene, iznenada je preminuo u New Yorku i možda već sada, na nekom boljem mjestu, svira zajedno s Brankom Črncom Tustom, pjevačem Idijota, koji nas je napustio prije gotovo četiri godine

U KUD Idijotima, njihovoj ranoj, i po nekima, i najboljoj fazi, Marietto je svirao, po potrebi, bas i gitaru, a znao je napisati i pokoji tekst. Jedan od njih je i onaj koji pamtimo u kultnoj pjesmi „Preživjeti“, kasnije nazvana „We remember Marjeto“.

„Ta je pjesma skoro u potpunosti Marjetova pjesma, a mi smo je kasnije svirali kao neku svojevrsnu posvetu njemu“, objasnio nam je Sale Veruda, koji je i osnovao bend, a s Mariettom se viđao svaki put kada bi se on vraćao u Pulu. Tim prilikama Marietto je uživao u sessionima s kolegama muzičarima, kako s Idijotima, tako i s drugim pulskim bendovima, među kojima je i Fakofbolan. Jedan takav susret ostao je zabilježen i može se naći na YouTubeu pod imenom „Marietto + I.R.A.“, gdje se nalazi i obrada pjesme „Momak ti si lud“, kultnih Problema.

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube