WIKILEAKS: Objavljujemo sadržaj policijskog zapisnika i iskaze navodnih žrtava silovanja

Ivan Kegelj

7. prosinca 2010.

WIKILEAKS: Objavljujemo sadržaj policijskog zapisnika i iskaze navodnih žrtava silovanja

Osnivač WikiLeaksa uhićen je u Velikoj Britaniji temeljem optužbi za silovanje koje je navodno počinio u Švedskoj. Na ovom mjestu donosimo sadržaj policijskih zapisnika, odnosno iskaze navodnih žrtava, koji govore zbog čega je za Julianom Assangeom raspisana potjernica. Iz istih proizlazi da o silovanju ne može biti govora: i jedna i druga žena dobrovoljno su stupile u intimne odnose s Assangeom, što one niti ne poriču. Nemojte propustiti pročitati zbog čega progone osnivača WikiLeaksa i podijelite ovaj tekst s prijateljima

Daily Mail je u kolovozu objavio dijelove iskaza žrtava Juliana Assangea: Anne Ardin i Sofie Wilen. U njima opisuju što se događalo od 11. kolovoza kada je suosnivač WikiLeaksa stigao u Stockholm do njihove prijave policiji.

Priča ide ovako.

U švedsku prijestolnicu je stigao u srijedu, 11. kolovoza, zbog seminara Socijalističke demokratske partije gdje će u subotu 14. kolovoza održati 90-minutno predavanje "Prva žrtva rata je istina".

Ana Ardin, atraktivna plavuša u dvadesetim godinama bila je glavna organizatorica seminara. Radi u kršćanskom ogranku partije, tzv. Bratskom pokretu (Brotherhood Movement) i deklarirana je feministica, bori se za prava životinja i protiv pobačaja, a prijatelji ju opisuju kao osobu koja puno radi i voli se zabavljati. Iako Assangea prije seminara nije upoznala, ponudila mu je da spava kod nje u jednosobnom stanu u Sodermalmu u Stockholmu. Planirala je posjetiti svoju obitelj i vratiti se u grad tek u subotu. No, vratila se ranije, u petak, tvrdeći kako zbog posla nije mogla dulje ostati s roditeljima.


Navodna žrtva - Anne Ardin

"Raspravljali su, a onda zaključili da je u redu da dijele prostor u stanu. Zatim su otišli zajedno na večeru", navodi policijski izvor. "Kada su se vratili, imali su seksualni odnos, a problem je nastao nakon što je kondom pukao. Ona je, čini se, mislila da je on probio kondom namjerno, a on je tvrdio kako se dogodilo slučajno", navodi policijski izvor.

Bez obzira na taj incident, navodi u tekstu Daily Mail, Ardin je bila vrlo opuštena sljedećeg dana na seminaru gdje je Assange upoznao Sofie Wilen - također plavu i lijepu, nešto mlađu od Ardin. Ispostavilo se i da je Wilen također članica Bratskog pokreta. Wilen je policiji ispričala da je Assangea zapazila nakon objave dokumenata o Afganistanu i tada je bila "trenutačno fascinirana, neki bi rekli i opsjednuta". Smatrala ga je "zanimljivim, hrabrim i vrijednim divljenja."

Nakon toga je dva tjedna čitala na internetu sve što je mogla naći o Assangeu i njegovim aktivnostima. Otkrila je da dolazi u Ševdsku zbog seminara pa se organizatorima ponudila da pomogne. Na seminar je stigla obučena u jarko ružičasti džemper od kašmira i požalila se da se osjećala čudno i kao da ne pripada publici punoj žena u ozbiljnim sivim odijelima. No, ipak se smjestila u prvi red i zamoljena je da kupi za Assangea kompjuterski kabel.


Soffie Willen na seminaru gdje je došla upoznati Assangea

"Nitko se nije potrudio niti da joj zahvali, kasnije se žalila", navode izvori. Za vrijeme svog 90-minutnog predavanja nije mogao ne zapaziti mladu damu koja ga je neprestano fotografirala iz prvog reda, iako je bio krajnje ozbiljan na predavanju. Po završetku predavanja izašla je iz zgrade i čekala da Assange izađe sa svojom ekipom, a onda je prišla jednom članu njegove pratnje. On ju je pozvao da im se pridruži na ručku u skromnom restoranu Bistro Boheme.

Društvo je bilo sljedeće: dva socijaldemokrata, jedan novinar freelancer, Assange i Wilen. Kako je bila jedina djevojka, drugi su muškarci zapazili da se doima nervozno i da se teško uklapa. "Bila je malo čudna. Definitivno je čudan karakter i bila je usmjerena na privlačenje Assangeove pažnje", naveo je jedan od muškaraca koji su bili na spomenutom ručku.

Wilen je priznala kako je pokušavala zapodjenuti razgovor s Assangeom, "a njemu je bilo drago što ima tako strastvenu obožavateljicu koja traži njegovo odobravanje i koju je pogledavao s vremena na vrijeme", ispričala je istražiteljima. A onda se zainteresirao. Nakon što ga je pitala je li mu ukusan švedski kruh sa sirom, on ju je pogledao ravno u oči i počeo ju hraniti, opisala je. Njegov sljedeći potez je bio čisto kompjutersko - štreberski: rekao je da mu treba punjač za laptop i onda mu je ponudila pomoć.


Julian Assange - utemeljitelj WikiLeaksa

Assange se na to nasmijao i stavio joj ruku oko leđa: "Ah, da, ti si mi dala kabel", rekao joj je. Otišli su iz restorana kako bi nastavili uzaludnu potragu za punjačem. Ona mu je kupila kartu za metro, jer on nije imao novca. U metrou ga je prepoznala neka mlada djevojka koja mu je prišla i usplahireno se oduševljavala WikiLeaksom, prepričala je Wilen.

Završili su u gradskom prirodoslovnom muzeju gdje je Assange odmah "nasrnuo" na kompjuter i tweetao o svemu što je radio taj dan, a policija je zabilježila da je to njegovoj pratilji išlo na živce jer joj je bilo dosadno. Oko 18 sati odlaze u kino gledati kratki film "Duboko more". U mraku Assange ju počinje obasipati nježnostima, a onda se i sele u zadnji red kinodvorane kako bi se mogli nesmetano ljubakati i dodirivati.

Nakon kinopredstave odlutali su u smjeru gradskog parka. On se okreće prema njoj i kaže mu: "Ti si vrlo privlačna... meni". Assange joj zatim govori kako ima dogovor za zabavu i kako mu zbog toga treba "san za punjenje baterija" pa liježu na travu jedno do drugoga. On je odmah zaspao, a ona je ostala budna i odlučila ga probuditi nakon 20-ak minuta. Kada ga je upitala hoće li se ponovno vidjeti, odgovorio joj je "Naravno". Ali nije joj kazao da zabavu na koju ide organizira Ana Ardin, žena u čijem stanu spava već danima i s kojom će vrlo vjerojatno spavati i tu noć.

Kada je Wilen stigla kući, smještenoj 60-ak kilometara od Stockholma i stavila mobitel na punjenje, imala je poruku od Assangea da ga nazove. On je još uvijek bio na zabavi. Sljedeći dan, Wilen je pokušala dobiti Assangea, ali telefon mu je bio isključen. Čuli su se tek u ponedjeljak i on je pristao da se vidi s njom tu večer i predložio da prespavaju u njenom stanu. Ona je htjela da idu u hotel, ali on je kazao da bi htio vidjeti njen dom.

Opet mu je kupila kartu za prijevoz. Deset funti je izdvojila za njegovu vožnju vlakom jer on "nije imao gotovine sa sobom, a svoju kreditnu karticu nije htio koristiti u slučaju da ga prate". Veći dio putovanja vlakom proveo je na laptopu čitajući priče o sebi, šaljući tweetove ili SMS-ove. "Više je pažnje posvećivao kompjuteru nego meni", požalila se Wilen. Dok su stigli do njenog stana već je bio mrak, a atmosfera između njih je zahladila.

"Strast i privlačnost kao da je nestala", rekla je Wilan, a nakon toga slijedi dio policijskog spisa koji je prilično cenzuriran, ali je ostala njena primjedba da se osjećala kao da radi nešto "dosadno" i "svakodnevno": "It felt boring and like an everyday thing". Izvor blizak istrazi kazao je da je "žena inzistirala da stavi kondom, ali sljedećeg jutra je vodio ljubav s njom bez zaštite" , što je bio temelj optužbe za silovanje. Ali nakon toga, ona je otišla kupiti hranu da bi mu napravila doručak i "jedina briga joj je tada bila što ga ostavlja samoga u stanu".

"Nisam ga dobro poznavala", objasnila je svoju nelagodu. Doručkovali su u napetoj atmosferi, iako je u svojoj izjavi navela kako je pokušavala podići raspoloženje šalama o mogućnosti da je ostala trudna. Rastali su se u prijateljskom ozračju i ona mu je opet kupila kartu za vlak do Stockholma. Kad ga je pitala hoće li ju nazvati, rekao joj je: "Da, hoću". Ali nije, niti joj je odgovarao na pozive. Drama je dobila bizaran i senzacionalan preokret u trenutku kad je Wilan nazvala u ured Anne Ardin, koju je samo nakratko upoznala na seminaru, piše Daily Mail: "Tada su dvije žene shvatile da su obje žrtve njegovog šarma, što ih je užasnulo i razljutilo".


Julian Assange i navodna žrtva Anne Ardin

Tada se na stolu našao problem sa nezaštićenim seksom i vjeruje se da su od Assangea zatražile da se testira na spolno prenosive bolesti, što je on odbio. Wilan je bila vrlo nervozna zbog mogućnosti zaraze i trudnoće, piše Mail i nastavlja: "U ovom su grozničavom stanju te dvije žene, koje su se jedva poznavale, ušle u policijsku stanicu i počele davati iskaze." Ardin je naknadno ispričala kako je na policiju otišla ne zato da ga tuži, nego da pruži potporu mlađoj ženi koja je željela savjet policije kako da natjera Assangea na testiranje. U stanici su ih saslušali jedna policajka i dva policajca i netko je od njih odlučio pozvati dežurnu tužiteljicu iz odjela za seksualne zločine, koja je izdala naloge za istragu.

Priča je procurila u švedskom tabloidu Expressen ujutro u subotu 21. kolovoza. Assangeov je slučaj, zbog njegove eksponiranosti, preuzela više rangirana tužiteljica Eva Finné. Nakon što je pročitala izjave dviju žena, zaključila je da nema dokaza da se radilo o silovanju. Pristala je da ga se u slučaju Ardin optuži za seksualno napastovanje.

Claes Borgstorm koji brani dvije žene kazao je nakon odbacivanja optužbe za silovanje kako su one nezadovoljne načinom na koji se slučaj tretira. "Dojmilo me što tužiteljica nije kazala kako im ne vjeruje već je rekla da 'ne osjeća' kako je to zločin", izjavio je Borgstorm naglašavajući kako to obeshrabrujuće djeluje na žene koje žele prijaviti zlostavljanje i najavio ponovno otvaranje slučaja. Na pitanje kako misli dokazati silovanje u slučaju Ardin koja ne tvrdi da ga je bilo, odvjetnik odgovara: "Ona nije pravnica".

Priču je britanski dnevnik rekonstruirao kroz iskaze djevojaka koji su izašli u švedskim medijima. Detalji u kojima opisuju seksualne odnose s Assangeom su maknuti iz iskaza.

Napomenimo i da nepovjerenje u izjave Anne Ardin izaziva i činjenica da je izbrisala Tweetove (vidi link) o druženjima u Stockkholmu s Assangeom, iz kojih se vidjelo kako u njima uživa. Internetom je odjeknuo i njezin post na blogu u kojima je, prije nego je upoznala suosnivača WikiLeaksa, opisala kako se osvetiti nevjernom ljubavniku u sedam koraka (vidi link).


Lupiga.Com/Daily Mail