Write on!!!

Božidar Alajbegović

15. ožujka 2003.

Write on!!!

Nakon nedavnog veoma uspješnog gostovanja Irvinea Welsha i Nialla Griffitsa na FAK-u i njihove turneje po nekoliko gradova Hrvatske u sklopu koje su promovirali VBZ-ova izdanja svojih knjiga, zagrebački British Council organizira književna događanja na kojima će uz spomenutog Griffitsa sudjelovati još nekoliko britanskih književnika...
Radi se o književnim susretima  pod nazivom Write on!!!, u sklopu čega će četiri britanska književnika (Niall Griffits, Toby Litt, Bernardine Evaristo i Helen Simpson) voditi književne radionice, susrete i javne tribine u više hrvatskih  gradova, ali i uz poznate domaće pisce kao svoje domaćine.
Manifestacija je to koja će trajati svakodnevno do 22. 03., a započinje 17. 03. javnom tribinom u zagrebačkom Kulturnom centru Kaptol, na kojoj će svi nabrojeni britanski književnici odgovarati na pitanja posjetitelja.
Dan kasnije britanski će se literarni gosti razmiljeti gradovima Lijepe naše u kojima će u društvu svojih hrvatskih kolega po peru održavati javna čitanja, tribine i književne radionice. Tako će Niallu Griffitsu u Splitu domaćini biti Jurica Pavičić i Ante Tomić, u Bjelovaru  Andrea Pisac i Slađan Lipovec ugostiti će Helen Simpson, u Rijeci će Igor Večerina i Marina Kovačević asistirati Toby Littu, dok će Krešimir Pintarić i Ivana Šojat u Osijeku družbovati sa Bernardinom Everistom
U svakom od gradova  učenici gimnazija bit će u prilici sudjelovati u radionicama kreativnog pisanja, dok će se u knjižnicama za sve zainteresirane građane upriličavati javne tribine, druženja s piscima i čitanja pred publikom.
Posljednjeg dana manifestacije Write on!!! (22.03.) svi nabrojeni britanski i domaći književnici doći će u Zadar gdje će sudjelovati u javnom okruglom stolu  o suvremenoj književnosti, moderator i voditelj kojega će biti još jedan gost sa Otoka - Valentine Cunningham, inače uvaženi profesor sa Sveučilišta u Oxfordu. Sudjelovanje i prisustvo na javnim tribinama, čitanjima i susretima s književnicima besplatno je i otvoreno za široku javnost.
Inače, manifestacija Write on!!! nastavak je intenzivne suradnje domaćih i britanskih književnika, inicirane gostovanjima na FAK -u, a koja će svoj vrhunac  doživjeti skorašnjim objavljivanjem (istovremeno u Britaniji i kod nas) zbirke priča koja će sadržavati posebno za tu priliku napisane prozne uratke nekolicine britanskih pisaca (od kojih su najpoznatiji Welsh, Davis, Blincoe, GriffitsThorne ...) koji su do sada sudjelovali na FAK -ovskim književnim veselicama.