ZAGREB PRIDE (FOTO): Ostavite fašizam u svom šatoru! Proleteri svih identiteta - ujedinite se!

Hrvoje Šimičević

13. lipnja 2015.

ZAGREB PRIDE (FOTO): Ostavite fašizam u svom šatoru! Proleteri svih identiteta - ujedinite se!

Oko pet tisuća ljudi, prema procjeni organizatora, formiralo je antifašističku povorku na ulicama Zagreba. Ovogodišnji Zagreb Pride, povorka ponosa s ciljem promicanja rodne ravnopravnosti i ljubavi bez obzira na spol, ove je godine naglasak stavio na borbu protiv fašizma, koja je, uvjeravamo se iz dana u dan, krajnje aktualna. Zato su i transparenti ove godine glasili: "Dugom protiv fašizma", "Policija je tu zbog vas", "Ostavite fašizam u šatoru", "Proleteri svih identiteta ujedinite se"... Među rekvizitima česte su i zviždaljke, baloni, dugine zastave, a tu su i neizostavni pratioci - psi.

Jedna borba (FOTO: Lupiga.Com)

Svoje su zastave na skupu razvile i razne organizacije, među kojima i Radnička fronta, Zelena akcija, anarhisti, Za grad... Skup prolazi bez incidenta, uz odobravanje publike, uglavnom turista i nešto manjeg broja domaćeg življa, te ritam "Zlih bubnjara" i glazbe Radio Studenta, koji od popodnevnih sati emitira glazbu posebno za Pride. Povorku osigurava velik broj oklopljenih policajaca, no građani nesmetano mogu ulaziti i izlaziti iz kolone. Unatoč nesnosnoj vrućini, vesela povorka maršira gradom od 16 sati sa Mažuranićevog trga pa sve do Ribnjaka gdje će program trajati do 19 sati.

Prosvjed protiv ugrožavanja prava na ljubav i zajednički život (FOTO: Lupiga.Com)

Ovo je najveći politički prosvjed u Hrvatskoj, poručili su organizatori. Prosvjed je to "protiv ugrožavanja našeg prava na ljubav i zajednički život". 

"Ujedinjeni smo protiv toga da se naša obitelj ne smatra pravom obitelji, da se naša ljubav ne vrednuje kao svaka druga ljubav. Pokušava nam se osporiti pravo odlučivanja o vlastitom tijelu molitvama i maltretiranjem pred bolnicama i lažnim prizivima savjesti. Nećemo se prestrašiti zbog prijetnji o ukidanju Zakona o životnom partnerstvu niti uplitanjem Katoličke crkve u naša tijela i prava naše djece na kvalitetan zdravstveni i seksualni odnos u školama. Ujedinjeni smo protiv netolerancije, nasilja i mržnje. Želimo se ujediniti i solidarizirati sa svima koji dijele naše antifašističke, feminističke i aktivističke vrijednosti", kazala je aktivistica po dolasku povorke na Ribnjak. 

(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)


(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)



(FOTO: Lupiga.Com)


Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com