ZAJEDNO ZA TRANS PRAVA: „Na meti smo raznih aktera koji svoje karijere grade nauštrb naših prava i života“

T.M.

1. lipnja 2023.

ZAJEDNO ZA TRANS PRAVA: „Na meti smo raznih aktera koji svoje karijere grade nauštrb naših prava i života“

„Mi – trans žene, trans muškarci i sve rodno raznolike osobe; interspolne, kvir, arodne, aseksualne, panseksualne, biseksualne osobe; gejevi i lezbijke – zauzimamo ulice i trgove našega grada kako bismo obranile društvo slobode, empatije i jednakosti“, stoji u proglasu 22. zagrebačke Povorke ponosa koja će se održati u subotu 10. lipnja pod sloganom „Zajedno za trans prava!“. Zašto je odabran ovaj slogan i ova tema za ovogodišnji Pride jasno je svima koji posljednjih godina prate medijske kanalizacije kojima su na piku transrodne osobe, marljivo radeći kako bi proizveli atmosferu linča trans osoba. 

BITI TO ŠTO JESI: „Kad me vide sa šminkom i štiklama. a bez grudi, odmah su šokirani“

TRANSRODNE OSOBE: Za nacionalno zdravlje smo veća opasnost od ebole

„U posljednje vrijeme svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama. Na meti smo raznih političkih aktera_ica koji_e svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava“, objašnjavaju organizatori kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb i Zbeletron, uz podršku Grada Zagreba.

Iz navedenog je jasno kako ova borba u današnjem trenutku nije lagana, a izuzetno je važna i treba je podržati.

„Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!“, priopćili su organizatori. 

Ovogodišnja Povorka ponosa krenut će, uobičajeno, okupljanjem na Rooseveltovom trgu, ispred zagrebačke Mimare u 15 sati, da bi u 16 sati krenula Frankopanskom, preko Ilice, Trga bana J. Jelačića, Jurišićeve i Draškovićeve, do Ribnjaka, gdje će se u 18 sati održati aktivistički prosvjedni skup, a potom i prigodni zabavni program, kako je to bivalo i posljednjih godina. Tijekom kretanja povorke, u periodu između 16 i 17:30 sati na trasi će se povremeno zaustavljati promet.

Povorka ponosaZa trans prava (ILUSTRACIJA: 22. Povorka ponosa)

U proglasu objavljenom za ovu priliku navodi se kako su u današnjem kapitalističkom društvu raznim samoproglašenim stručnjakinjama i transfobima, u potrazi za „lakim klikovima“, usta puna života transrodnih osoba.

„Kad im ponestane reklama, senzacionalistički nas mediji koriste za podizanje čitanosti. A posebno je otužno što i radikalne feministkinje svoj pokret grade na transfobnoj retorici. Znamo da je transfobija kojoj sada svjedočimo šablonski oblik ugnjetavanja kojemu smo svjedočile i ranije u dobro nam poznatoj formi homofobije ili mizoginije. Dužnost nam je stoga prepoznati sve načine na koje se fašizam manifestira i uvijek mu pružati otpor. Kao LGBTIQ zajednica poručujemo da smo ujedinjeni u obrani trans prava! Fašizam neće zavladati!! Ne preko naših leđa!!“, stoji u proglasu.

Na istom mjestu se također navodi kako su prijedlozi zakonskih smanjenja izborenih prava i ograničenja dostupnosti javnog zdravstva samo neki od poteza kojima se transrodnim osobama poručuje da nisu jednake u društvu i da njihovi životi ne vrijede.

„Mi smo tu da se borimo za sebe i za one čiji se glas ne čuje, kojima je mogućnost slobode i života oduzeta upravo postupcima anti-rodnog pokreta. Trans osobe često su izložene nasilju i zlostavljanju, uskraćeno im je osnovno pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju, i pravo na privatni i obiteljski život. Zato govorimo jasno i glasno što nam treba i za što se borimo“, poručuje se u proglasu.

A vrijedi se, pojašnjavaju, boriti za pravo na samoodređenje roda, da se trans osobe, kao i svi ljudi, imaju pravo identificirati i izražavati svoj rod na način koji je autentičan za njih, bez straha, srama i stigmatizacije. Borba traje i za sigurnost i zaštitu jer, kako napominju, trans osobe trebaju društveno prihvaćanje, educirane institucije i medije, sveobuhvatne zakonske zaštite kao i inkluzivne politike i prakse, što uključuje i pravo na jednake mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim područjima života. Potom se bore i za obiteljski život, objašnjavajući da trans osobe moraju imati pravo na obiteljski život i roditeljstvo, kao i da njihove obitelji trebaju biti prepoznate, jednakovrijedne i zaštićene kao i sve druge obitelji, uz podršku institucija i zakona koji će takve obiteljske zajednice poštovati. 

Također se navodi i pristup zdravstvenoj skrbi, poručujući da trans osobe moraju imati omogućeno pružanje zdravstvenih usluga na teret obveznog zdravstvenog osiguranja jer pitanje prilagodbe spola rodnom identitetu nije i ne može biti tretirano kao estetsko pitanje. Na koncu bore se i za javni i sigurni prostor, ukazujući na činjenicu da se trans osobe moraju moći u javnom prostoru sasvim slobodno kretati, bez ikakvog straha od nasilja ili diskriminacije, a dok god to nije u potpunosti postignuto, tvrde, nužni su sigurni prostori i resursi koje pružaju lokalne, regionalne i nacionalne institucije. 

„Ovdje smo za nas i sve one koji nemaju mogućnosti javno se kretati dok god se društvo i sustav petljaju u naše rodove“, zaključuje se u Proglasu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"