Zakelji mi jedan

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Zakelji mi jedan

Vidjevši sinoć na TV-u kako su Amerikanci ludi, pa osim što su izmislili plastične operacije, produljenje života, ovih dana na tržište kod njih dolazi i revolucionarni flaster protiv trudnoće. Ako ste kontracepcijski fan, a nije vam drago usred ljubavnog uzbuđenja pokušati spriječiti trudnoću pomoću prezervativa, ovo je novica za vas...
Flaster je kažu gotovo isto tako revolucionaran kao i otkriće anti-baby pilula (u Americi se koristi više od 40 vrsta). Naravno, tek pedesetak godina nakon otkrića tih pilula otkrilo se da imaju i poneki štetan utjecaj na konzumente, no o tome ćemo nakon pedeset godina.
Flasteri su veličine oko 2 cm, a jedanput tjedno lijepe se na kožu stražnjice, bedra ili gornjeg dijela trbuha (osim na kožu dojki). Jedno pakiranje sadržava tri flastera za tri tjedna, a četvrtog se tjedna pauzira. Na američkom tržištu flaster se prodaje četiri mjeseca, a odobrenje za uporabu zatražilo je i njemačko Ministarstvo zdravstva.
Flaster će u svakom slučaju biti puno praktičniji od dosadašnjih sustava kontracepcije koji nisu svi ipak tako uspješni, pa ni flaster ne prelazi tu neku granicu zaštite.
Način djelovanja flastera isti je kao i kod pilula, a uspjeh zaštite je oko 95 posto. Podnošljivost i ritam uzimanja flastera izrazito su bolji, jer se ne moraju uzimati 21 dan kao pilule.
Pitanje je samo hoće li se flasteri u Hrvatskoj moći kupiti u slobodnoj prodaji ili ćete biti primorani plaćati participaciju na njega.