Zanimljive ideje rađaju se u Hrvatskom saboru

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Zanimljive ideje rađaju se u Hrvatskom saboru

Jučer se u Hrvatskom saboru odvijala zanimljiva rasprava, prouzrokovana prijedlogom zakona o sigurnosti u prometu. Kako smo o nekim prijedlozima već pisali, u ovoj novici pozabaviti ćemo se samo s nekim "mrak" idejama. Iako mi je sve bilo smiješno samo zbog vas sam se potrudio izbijeći komentiranje luckastih i neluckastih ideja, kao i neideja. Pa nasmijte se i vi Out of record, meni su "najjače" one SDP-ove ideje.
Danas u Saboru se napokon raspravljalo o nekim zanimljivijim stvarima. Napokon je došao na red prijedlog onog drakonskog zakona o sigurnosti u prometu. Svi zastupnici su se složili u jednoj stvari, a ta je da su hrvatske ceste u lošem stanju, što u velikoj mjeri utječe na sigurnost u prometu. Da vidimo šta koja stranka misli o pojedinim predloženim zakonskim izmjenama u prvom čitanju.
Krenimo s oporbom. HDZ drži da ideja koja predviđa da gradovi i općine sami određuju prometne kazne u skladu sa procjenama svoga stanja, nije dobra jer može dovesti do korupcije. Ova ideja je još dobila sasvim male kritike, za razliku od one koja predviđa zanimljiv način "osvete" onima koji na vrijeme ne plate svoje kazne. U takvim slučajevima moglo bi im se dogoditi da dobiju zabranu izdavanja dokumenata ili čak da im se zaplijeni automobil. HDZ ovaj prijedlog smatra jednostavno protuustavnim. Njihovi najveći protivnici, ekipa iz vladajućeg SDP-a ovu stvar bi riješila na drugačiji način. Oni neplatišama ne bi uskratili izdavanje isprava, već im ne bi produžili vozačku dozvolu. Zanimljivo budući da se vozačke dozvole izdaju svim sposobnima do njihove 65 godine. Što se tiče problema oko pouzdanosti alkometra, predlažu da se nakon prometnih nesreća sudionicima iste uzmu uzorci i krvi i urina. Dakle zbog laganog dodira na parkingu mogli biste završiti u bolnici i izgubiti nekoliko sati, kako to već ide po našim zdravstvenim ustanovama. Za razliku od ove dvije SDP-ove ideje, treća i ne zvuči tako loše, a predviđa da suci za neke prometne prekršaje imaju odrješene ruke u izricanju kazni, ali ipak unutar nekih zadanih granica.
HSLS-ovce uopće ovi prijedlozi ne diraju, jer smatraju kako su ove dosadašnje kazne sasvim u redu te ih se ni ne treba dirati. Zasigurno najorginalniji stav. HSS smatra kako predstojeći zakon ne smije biti u funkciji trpanja casha u državne blagajne, već u funkciji discipliniranja vozača, jer ipak najvažnija je njihova sigurnost.
IDS nas je upoznao s nekim novim podacima koji za Hrvatsku nikako nisu dobri. Ne znamo tko je proveo ovo istraživanje i da li ga je uopće proveo, ali znamo njegove rezultate koji kažu: hrvatske ceste su najlošije u Europi, automobili u Hrvatskoj su najstariji (prosjek 13 godina). Nikako ne odgovara onome što svakodnevno vidimo. Upravo zbog ovih "činjenica" u IDS-u smatraju da bi se trebalo pozabaviti ispravljanjem tih stvari, a ne uvođenjem prestrogih kazni kojima bi Hrvatska postala policijska država. Ovu saborsku raspravu IDS je iskoristio kao priliku da zatraži uklanjanje "morbidnih plakata" Ministarstva unutarnjih poslova, "18 mu je godina tek".
U HSP ni sami ne znaju šta bi, pa rekoše kako su kazne za teške prometne prekršaje ostale niske, a za neke "obične" prekršaje vozači trebaju uplatiti cijelu plaću. DC uviđa vladine dobre namjere, ali ima zamjerku da se u nesrećama okrivljuju uvijek vozači, a nikada država.
Mora se priznati bilo je zanimljivo danas u Saboru, zato sutra opet pred televizijske ekrane, kada će se ova rasprava nastaviti.