ZID SRAMA: Siniša Labrović zidao zid ispred HDZ-a

Ivor Fuka

2. srpnja 2022.

ZID SRAMA: Siniša Labrović zidao zid ispred HDZ-a

Teško je zamisliti osjećaj HDZ-ovaca pri samom pogledu na današnji performans Siniše Labrovića. Naime, ovaj prekaljeni i izuzetno talentirani konceptualnu umjetnik danas je pred sjedištem HDZ-a u Zagrebu zidao cigleni zid. Na ciglama kojima je dizao „Zid srama“ ispisana su imena sela i gradova koja su pogođena dvjema katastrofama – jedna je potres, a druga nesposobnost obnove nakon potresa.

Na samo tri metra od ulaza u bastion omiljene stožerne hrvatske stranke tako je nikao zid na kojem je pisalo - Glina, Sunja, Majske poljane, Volinja, Dvor, Crni potok, Ćore, Greda, Ciglenica, Glinska poljana, Majur, Čukur, Bročice … 

SIZIF NAŠEG DOBA: Siniša Labrović bacao je biserje pred svinje

KAKO SAM SPRJEČAVAO PROGON PEDOFILA: Dječja guza ne smije stajati na putu u hrvatski raj

SINIŠA LABROVIĆ U AKCIJI: „Ja sam nevjernik i komunjara. Molim pomoć za sretan Božić“

Dogodilo se to u sklopu Festivala izvedbenih umjetnosti „Perforacije“, a na ovaj je način Labrović simbolično započeo obnovu koju hrvatske vlasti nikako da počnu na pravi način, jer jedan je podignuti zid ipak puno više nego nijedan. 

Siniša LabrovićJedan je podignuti zid ipak puno više nego nijedan (FOTO: Zvonimir Dobrović/Domino)

Dan ranije Labrović se pojavio i na Markovom trgu i tamo priredio performans „Rječnik“.

„Htio sam upozoriti na kreativnu upotrebu jezika onih na vlasti, upozoriti ih na pravo značenje riječi savjest i potres“, kratko je objasnio Labrović. 

U tu svrhu u rukama je držao transparent. Na jednoj strani pisalo je „potres“ s objašnjenjem tog pojma kao „pokret zemljine kore izazvanom tektonskim pomicanjem ili djelovanjem vulkana“. Na drugoj strani je stajalo „savjest“ te pojašnjenje kako taj pojam označava „osjećaj moralne odgovornosti pojedinca izrastao iz njegove sposobnosti da svoje postupke ocjenjuje kao dobre ili loše“. Naravno da se na licu mjesta ubrzo pojavio i revni policajac koji je u svoj blokić zapisao performera i ono što je radio.

Iako je Labrović pokušao animirati ljude s Banije da sudjeluju u njegovom performansu, dakle ljude koji su direktno oštećeni izostankom obnove, na kraju mu se nitko nije pridružio. Umjetnik takav razvoj situacije objašnjava tvrdnjom da su „vladari ove zemlje u posljednjih 30 godina kod ljudi skršili svaku samosvijest i osjećaj samopoštovanja“. 

Siniša Labrović

U sklopu svog dvodnevnog performansa Labrović je na Markovom trgu, gdje su smješteni i Vlada i Sabor, zapljeskao odgovornima za „spretnost i brzinu obnove“.

Festival Perforacije festival je izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa koji naglasak stavlja na hibridne forme i istraživački karakter, kao i na društveno angažirano umjetničko djelovanje. Održava je još od 2009. godine u više gradova, a ove godine traje od 10. lipnja do 18. kolovoza u Dubrovniku, Rijeci, Zagrebu, Mostaru i Zadru.

„Fokusiramo se na marginalizirane umjetničke forme, mlade autore, principe ravnopravne dostupnosti, programe razvoja publike kao i jačanje međunarodne vidljivosti domaćih umjetnika i autora“, objasnit će organizatori iz udruge Domino.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zvonimir Dobrović/Domino

 

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga