ŽIDOVSKA I SRPSKA MANJINA PROTIV SEDLARA: Ne dajte nagradu falsifikatoru!

A.B.

18. travnja 2017.

ŽIDOVSKA I SRPSKA MANJINA PROTIV SEDLARA: Ne dajte nagradu falsifikatoru!

Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine poslali su otvoreno pismo državnim čelnicima, odnosno čelnicima Grada Zagreba - gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Skupštine Andriji Mikuliću i skupštinskim zastupnicima - u kojem pozivaju da se odustane od namjere dodjeljivanja godišnje nagrade Grada Zagreba redatelju - falsifikatoru Jakovu Sedlaru.

"Pozivamo vas da ne prihvatite prijedlog Odbora za javna priznanja i odbijete dodijeliti nagradu Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru. Uvjereni smo da Jakov Sedlar zbog svog glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma tu cijenjenu nagradu ne smije dobiti. Revizionistički stavovi naročito su prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu „Jasenovac – istina“, koji je izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U njemu je koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor, u njemu su umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od strane ustaškog režima. Film obiluje falsifikatima i lažima, tvrdi da je pravi logor smrti uistinu nastao tek nakon Drugog svjetskog rata, o čemu ne postoje nikakvi dokazi", stoji u otvorenom pismu.

Nadalje, predstavnici židovske i srpske manjine ističu da bi dodjelom nagrade Grada Zagreba Sedlaru "Skupština pokazala svoje slaganje s opasnim stavovima i potakla jačanje historijskog revizionizma".

Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine iskreno se nadaju da nagrada neće biti dodijeljena Sedlaru (ILUSTRACIJA: screenshot/YouTube/Hina)

"Našu zemlju time bi se svrstalo među one u kojima fašizam jača i zabrinjava cijelu demokratsku Europu", navodi se u otvorenom pismu.

Odluka o nagradi, napominje se, "donosi se točno na dan kada su ustaše prije 72 godine započele uništavanje Jasenovca i tri dana prije obljetnice proboja preživjelih logoraša".

"Iskreno se nadamo da ona neće biti dodijeljena čovjeku koji tvrdi da tog koncentracijskog logora zapravo nije bilo. To nije samo suprotno povijesnim činjenicama, već je suprotno moralnoj obavezi i povijesnoj odgovornosti da se zločin takvih razmjera i takva karaktera ne zaboravi i ne ponovi. Nagrađivanje čovjeka bez takva moralnog osjećaja i bez takve povijesne odgovornosti neminovno će biti shvaćeno kao legitimiranje onog što je zakonom zabranjeno - negiranje žrtava Holokausta i genocida", zaključuju predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine.

Pismo će biti dostavljeno i predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu te premijeru Andreju Plenkoviću. Podsjetimo, falsifikate iz filma "Jasenovac - istina" na našem portalu otkrio je Lovro Krnić, što gradske čelnike očito nije pokolebalo u namjeri da za ovogodišnjeg laureata izaberu upravo falsifikatora Sedlara.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/screenshot/YouTube