Zubak ante portas

Dunga

27. lipnja 2003.

Zubak ante portas

Pitanje je tu, čini se, pravo "lupigino", u stilu, reklo bi se, - da li bi prodali trgovcu oružja bilo što, a kamoli hrvatskog naftnog giganta INA-u? Ili je to para, "hladna od znoja i ljepljiva od krvi", kao i svaka druga? Vrijedi li prihvatiti 50 milijunčića pride i kakve se sve igre igraju kako bi se kupilo ono što se traži pročitajte u opširnom, ali jasnom …
Čovjek, uz to i naš, toliko se razbacuje parama u zadnje vrijeme, da zaslužuje da se o njemu i na ovom mjestu kaže koja riječ. Ne zato što se razbacuje parama, nego zato što te pare nitko neće! Prvo ga je odbio Dinamo, a sad i država. Zove se Zvonko Zubak. Trgovac je oružjem, međunarodni, "težak", po vlastitoj procjeni, oko milijardu dolara, ima viletinu u Sesvetama, a u njoj, biće, podrum pun vina
Obratio se ovih dana kavanskom ponudom Vladi za kupovinu INA-e. Kaže, daje 50 milijuna dolara "ibera" na najbolju ponudu koja za tu kompaniju pristigne iz inozemstva. S obzirom na to Vlada ove godine računa na 200 do 250 milijuna dolara od prodaje INA-e, Zubak je, dakle, spreman dati 300. I tu nije kraj. Ima, veli,  kreditne linije (u Japanu!) za još milijardu dolara kako bi INA krenula u preuzimanje naftnih kompanija iz komšiluka. Zvonkec već ima popis koga bi INA trebala preuzeti – "Naftagas" Novi Sad, državnu kompaniju u Bugarskoj i mađarski MOL, koji je, inače, dao ponudu za kupnju INA-e!? Ne razumije se, priznaje, u naftni biznis tako dobro ("Mada trgujem nekom opremom i naftnim derivatima") ali bitno je da se kompanija proda domaćem čovjeku, a ne nekom stranom nevoljniku. Zašto da on svoje milijarde ulaže u neke Švicarske i djevičanske otoke, kada može ovdje, na rodnoj grudi? Pametan kakvim ga je trgovina dala, Zubak se obvezuje da će sredstva INA-e držati u državnoj Hrvatskoj poštanskoj banci.  I još, spreman je otkupiti svu vojnu opremu koju je prodao HV-u nazad i prodati dalje!
Na sve to, ni iz INA-e, ni iz Vlade, nitko nije reagirao.
Kad je lani htio kupiti Dinamo, nudeći koliko treba, 50, 100 milijuna eura, "boss Dinama" Zdrave Mamić je barem – odbijajući ponuđeno, jakako - reagirao, pljujući po njemu i njegovom kapitalu. Kao, ne treba nama trgovac oružjem, to je prljav novac, Zubak je šarlatan itd. U stvari, Mamić je štitio svoj leno u "Dinamu", s kojeg je sad potjerao i Ćiru.
Onda se Zubak malo smirio, pa je malo "osvježio" svoj sudski spor s državom težak 300 milijuna dolara (Zubak je isporučio HV-u neke višecjevne raketne bacače, a dio love /ako je 300 dio, koliko je onda cjelina!?/, tvrdi, nije vidio), ali to je očito bio samo uvod u licitažu oko INA-e. Naime, sad je Zubak spreman odustati od tužbe, ako će to udobrovoljiti ekipu da mu se proda ono što traži.
Dakle, da ponovimo uvodni dio: Pitanje je tu, čini se, pravo "lupigino" - bi li prodali trgovcu oružja bilo što, a kamoli INA-u? Ili je to para, "hladna od znoja i ljepljiva od krvi", kao i svaka druga? Znamo da je jedan od mogućih kupaca INE "Rosneft", a znamo da u Rusiji jedinoj mafija ima državu, a ne država mafiju kao drugdje. Drugi je mogući kupac OMV, iza kojeg, govorka se, stoji arapski kapital nepoznatog porijekla.
Uglavnom, ponuda je na stolu.