Kraš

Rochi

14. 03. 2002.

Naš lijepi Kraš je najveći proizvođač slastica u jugoistočnom dijelu Europe. Ta prehrambena industrija je utemeljena 1911. godine u Zagrebu. Bavi se proizvodnjom tri osnovne grupe proizvoda: kakao proizvodi (čokolada, deserti), brašneno-kanditorski proizvodi (keksi, vafli, kolači), bombonski proizvodi (bombomi i guma za žvakanje).

Na svojoj adresi na Maksimirskoj cesti 130 se nalazi glavnina proizvodnje na preko 80 000 četvornih metara poslovnog prostora. Tvornica za preradu i pakiranje voća smještena je u Ivanić Gradu kod Zagreba, a Institut za uzgoj voća i rasadnik u Osijeku.

Kraš posjeduje i proizvodna poduzeća (d.o.o.) u Sloveniji i Makedoniji, ovlaštena za korištenje KRAŠ-evog znaka u poslovanju. U svakoj od ovih država osnovana su po dva KRAŠ-eva pridružna poduzeća: jedno za proizvodnju i drugo za komercijalnu djelatnost. Ovakvom organizacijskom strukturom KRAŠ osigurava svoju stabilnu poziviju u poslovanju i visoku razinu fleksibilnosti.

Što se tiče izvoza (vidite da i toga ima kod nas), Kraš je dominantni izvoznik kanditorskih proizvoda na tržišta Kanade, SAD-a, UAE i Arabije, a na Australskom tržištu zauzima prvo mjesto u ukupnom izvozu svih hrvatskih poduzeća.

Sektor razvoja i kontrole zapošljava stručnjake za tržišni i tehnološki razvoj koji su kreirali više od 100 tržišnih marki proizvoda, od kojih je 5 pod međunarodnoom zaštitom OMPI u Genevi. Ima i međunarodnih priznanja. Deserti Bajadera i Griotte (mmmmmm ...), čajno pecivo Harmonija i karamela Bronhi ("... lakše se diše") čak su dva puta nagrašeni zlatnom medaljom Monde Selection - najvišim odličjem za kvalitetu.

Naš dragi Kraš se brine i o zaštiti prirodnog okoliša. Zaštita okoliša od industrijskog zagađenja provodi se ugradnjom filtera, a crtežima na ambalaži svojih proizvoda educiraju se potrošači (sladokusci) o ispravnom odlaganju otpadaka.

I na kraju par riječi o unutarnjoj strukturi i materijalnoj situaciji. U Hrvatskoj kompanija zapošljava oko 2 600 djelatnika i jedno je od rijetkih ovdašnjih poduzeća koje nije opterećeno dugovima, već financira proizvodnju i razvoj iz vlastitih fondova (op.a. vele upućeni).

Sve je to lijepo, ali ipak ne treba pretjerivati sa konzumiranjem ovakvih proizvoda, jer kolika god da je kvaliteta i ljepota ukusa (i mirisa), pretjeranim konzumiranjem ne gine nam smanjivanje težine glave (ispadanjem ili brušenjem zuba) ili povećanje težine prednjeg, centralnog dijela tijela (onog, kod mnogih ispupčenog) i zadnjeg dijela leđa ...

Uostalom, ko voli nek' izvoli www.kras.hr.