Sisak

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Sisak, grad tako blizu, a opet daleko od Zagreba. Moram na žalost primjetiti da sam više puta bio u Grazu ili Trstu. Žalosna činjenica s obzirom da se na samo sat vremena vožnje autom od mjesta gdje se sad nalazim, nalazi naselje nastalo prije 2500 godina. Grad Siscija koja za rimskog cara Dioklecijana 297. godine poslije Krista postaje glavni grad rimske provincije Panonije Savije. Hrvati pristižu u ove krajeve koncem 6. i početkom 7. stoljeća, a u 9. stoljeću ovdje stoluje moćni hrvatski knez Ljudevit Posavski. U 16. stoljeću Sisak postaje, izgradnjom tvrđe, vojno - strateško uporište u borbi protiv osmanlijskog nadiranja.
Ovdje 22. lipnja 1593. godine kršćanska vojska slavi veliku pobjedu nad Turcima što Hrvatskoj diljem Europe pribavlja epitet "antemurale christianitatis".
Ja pamtim Sisak ne po pobjedama koje je izvojevala u svim tim napadima i obranama, nego po jednoj curi u koju sam se zatelebao u osmom razredu i koja je super izgledala. U jednom manjem mjestu u Makedoniji djevojka je privukla pažnju cijelog mjesta. I jednog kolege s kojim sam radio, koji je bio znatno mlađi od mene, ali me s lakoćom nagovorio na stotine budalaština. Oni su iz Siska. Isto tako jedanput sam bio tamo, osjetio šetanje uz rijeku, posjetio bolnicu, pojeo naranču i sendvić. Isto tako mi je na falila jedna kuna za vlak, HŽ mi nije htio oprostiti tu kunu i morao sam na kolodvoru žicati za vlak.
No vi budite pametniji pa kad dođete u Sisak posjetite Lonjsko polje, jedno je od najvećih plavnih područja u Europi u kojemu je još uvijek sačuvano bogatstvo raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta. Naravno opet pozivamo sve iz Siska, ne okljevajte nego nam vi recite koje su ulice Siska u koje moramo doći i u kojim se mjestima dobro zabavlja. Isto tako, pamtimo ga po Bambi Molestersima i po industriji nafte.